Invasie van Britse bodysnatchers

JANN RUYTERS

Drie Amerikaanse acteurs sieren de cover van het jaarlijkse Hollywoodnummer van de Vanity Fair, maar vouw je het blad open, dan stuit je op de Britten: een liefst vijfentwintig bladzijdes tellende 'portfolio' met foto's van drieënveertig Britse topacteurs die het in Hollywood helemaal gemaakt hebben, van Benedict Cumberbatch tot Kate Winslet.

Een Britse invasie inderdaad, en dan komen er direct nog vele namen in je op die ontbreken (zoals Michael Fassbender!), en vind je achterin het blad ook nog een verhaal met golden oldies Julie Andrews (Brits!) en Christopher Plummer (okay, Canadees) naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van 'The sound of music', onverminderd populair dankzij de sing-along versie die door fans vaak verkleed wordt bezocht.

Julie Andrews weet van een fan die in goud gespoten in London zijn opwachting maakte. Op de vraag wie of wat hij in hemelsnaam voorstelde, antwoordde hij: 'Ray, a drop of golden sun'. Met stip het roerendste detail in deze special van Vanity Fair, ter gelegenheid van de Oscaruitreiking komende week.

Nu hebben de Britten al heel lang succes in Hollywood. Vroeger contrasteerde men graag de verfijnde Britse acteertechniek met het intensievere Amerikaanse 'method-acting'; meestal opgehangen aan de beroemde 'botsing' tussen Dustin Hoffman en Sir Laurence Olivier op de set van de film 'Marathon Man'.

Hoffman zou drie nachten hebben getobd en gewaakt ter voorbereiding van een scène waarin hij de uitgeputte 'marathon man' moest spelen. Waarop Olivier hem vroeg: 'My dear boy, kun je niet gewoon doen alsof?'

De Britse komiek Stephen Fry kreeg enkele jaren geleden boze Britten over zich heen toen hij opperde dat het niet de betere Britse acteerkunst was die zorgde voor het succes in Amerika, maar het feit dat de Engelse acteurs anders praten, waardoor Amerikanen gewoon minder goed kunnen beoordelen of Judi Dench schittert of er met de pet naar gooit.

Grapje, maar helemaal niet zo'n gekke gedachte. Maar wat de laatste jaren opvalt is dat de Britse acteurs zich als volleerde bodysnatchers juist beroemde Amerikanen toeëigenen: Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis), Martin Luther King (David Oyelowo), Lyndon Johnson (Tom Wilkinson), slaaf Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Voorbij is de tijd dat een Brits accent in Hollywood automatisch een griezelrol opleverde.

Overigens is er wel ook een tegeninvasie gaande. Renée Zellweger zien we misschien niet meer terug als Bridget Jones, maar Meryl Streep had aan Margaret Thatcher niet genoeg; ze gaat nog een keer Brits. Komende september zal ze te zien zijn als Emmeline Pankhurst, de Engelse voorvechtster van het vrouwenkiesrecht in de film 'Suffragette'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden