Invallen München in onderzoek belastingontduiking

(Novum/Ap) - Met invallen in en rond München is de Duitse fiscale opsporingsdienst maandag gestart met een landelijk opsporingsonderzoek naar grootschalige belastingontduiking. Dat heeft het openbaar ministerie in de Zuid-Duitse stad bekendgemaakt. Inmiddels zouden ook invallen gaande zijn in de regio's Hamburg, Frankfurt en Ulm, maar daarover is nog weinig bekend.

De directeur van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, diende vrijdag zijn ontslag in na donderdag te zijn ondervraagd op verdenking van het verduisteren van ongeveer een miljoen euro belastinggeld. In de loop van het weekeinde werd snel duidelijk dat niet alleen Zumwinkel, maar honderden Duitse topmanagers ervan worden verdacht de fiscus te hebben getild door geld naar het buitenland over te maken. De LGT-bank zou de verdachten hebben geholpen geld naar rekeningen in Liechtenstein te laten verdwijnen.

De leiding van het onderzoek ligt bij het openbaar ministerie van Bochum. Dat wil naar verluidt snel optreden om te verhinderen dat er bewijsmateriaal verdwijnt. Volgens de Süddeutsche Zeitung wil het OM nog deze week zo'n 125 invallen doen, maar een woordvoerder zei dat er geen informatie zal worden gegeven over plaatsen en tijden. Alleen al de inval bij Zumwinkel heeft de speurders het werk moeilijker gemaakt, zei hij.

De haast waarmee de fiscale opsporingsdienst optreedt zorgt kennelijk voor de nodige paniek, want de krant Wirtschaftszeitung zei te hebben vernomen dat de ene na de andere belastingontduiker zichzelf aangeeft. Tot dusver zijn behalve Zumwinkel geen andere verdachten bekendgemaakt, maar volgens de bronnen van de Wirtschaftszeitung is het een kwestie van tijd voor de eerste grote namen opduiken. Het gaat dwars door alle lagen heen, zeiden zij. Volgens de Duitse nieuwsmedia zijn er ook figuren uit de amusements- en sportwereld bij.

Afgelopen weekend bevestigde het ministerie van financiën dat de inlichtingendienst BND een informant ongeveer vijf miljoen euro heeft betaald voor de namen van rekeninghouders van een bank in Liechtenstein. Een woordvoerder zei dat dit is gebeurd met medeweten van het ministerie en het bureau van de bondskanselier. Hij noemde het geld , 'welbesteed'. Het weekblad Der Spiegel wist te melden dat de informant ook heeft doorgegeven welke adviezen de betreffende bank zijn cliënten geeft ten aanzien van het overmaken van geld.

Een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel zei maandag dat de regering 'ongevraagd een aanbod van informatie' ontving.

Er zijn geen namen van banken genoemd, maar Liechtensteins LGT Group maakte zelf bekend aanwijzingen te hebben dat gegevens van cliënten die in 2002 zijn gestolen bij zijn dochterbedrijf LGT Treuhand, 'onrechtmatig' zijn onthuld. Het bedrijf zei dat het onmiddellijk een klacht zal indienen en er alles aan doen om de belangen van zijn cliënten te waarborgen. Volgens woordvoerder Torsten Albig van het ministerie van financiën is de informatie legaal.

De Groenen drongen er bij de regering op aan te zorgen dat er een eind komt aan belastingontduiking en dat de regering van Liechtenstein medewerking verleent aan het onderzoek. "Klagen over gebrek aan moraal bij managers is niet genoeg, maar verbloemt slechts dat de Duitse politiek jarenlang heeft toegekeken bij het massale belasting ontduiken in Liechtenstein", zei woordvoerder Gerhard Schick zondag.

Premier Otmar Hasler van Liechtenstein, een dwergstaatje tussen Zwitserland en Oostenrijk, komt woensdag in Duitsland op bezoek. Schick zei dat Merkel hem duidelijk moet maken dat er in Liechtenstein in de ogen van Duitsland het nodige moet veranderen. "Anders heeft het bezoek geen zin." Albig zei dat niet de mogelijkheden die Liechtenstein biedt het probleem zijn, maar 'de criminele energie van Duitse belastingontduikers'.

Naar aanleiding van oproepen vanuit de regering om de salarissen van topmanagers aan banden te leggen waarschuwde de directeur van de Deutsche Bank, Josef Ackermann, dat de Duitse economie niet moet worden aangekeken op het gedrag van individuen. Iedereen die in een leidinggevende functie werkt moet het goede voorbeeld geven, niet alleen topmanagers, zei hij. Hij noemde sociale rechtvaardigheid een goede zaak, maar zei dat de rol van de staat niet is om iedereen evenveel geld te geven, maar om iedereen de gelegenheid te geven de top te halen. "Dat betekent een goede beloning voor hard werk", zei Ackermann. "Maar belastingontduiking moet taboe zijn. Voor iedereen!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden