Invallen bij Urker visverwerkingsbedrijven

De AID heeft in het onderzoek naar fraude met importvis doorzoekingen gepleegd op acht locaties op Urk. Het gaat om zes verwerkingsbedrijven voor diepvriesvis en twee woningen. Naast een grote hoeveelheid administratie werd ook 180 ton vis in beslag genomen. Het vermoeden is dat die vis is omgekat.

Nadat woensdag en donderdag doorzoekingen werden gedaan, kwam de AID donderdag aan het einde van de middag met een officiële verklaring. Daarin staat dat meerdere bedrijven ervan verdacht worden dat ze (goedkope) yellowfinsole uit Azië geïmporteerd hebben, om die in de handel te brengen als (duurdere) schol.

De invallen komen op Urk ’zeer ongelegen’, zegt Kees Koffeman, voorzitter van de Vereniging van visgroothandelaren. „Het tijdstip is ongusntig, maar op zich zijn wij blij dat er opgetreden wordt tegen fraude”. Urk stond een paar maanden geleden ook al in de belangstelling vanwege een grote fraudeaffaire met betrekking tot het omkatten van schol. De rechter achtte toen bewezen dat de goedkopere schar op de Visafslag werd verkocht als schol. De afslag , en verschillende vissermannen en handelaren kregen boetes opgelegd.

„De affaires doen de Noordzee-schol geen goed”, zegt Koffeman. De Urkers willen het imago van de schol als kwaliteitsproduct juist opvijzelen. „Het is te hopen dat de resultaten van het onderzoek snel bekend worden. Wij denken dat de verwerkingsbedrijven gewoon legaal gehandeld hebben. Als dat niet zo is, dan zullen wij als vereniging ook stappen ondernemen.” Volgens de AID zal het onderzoek nog enige tijd duren en wordt niet uitgesloten dat er meer bedrijven betrokken zijn bij het omkatten van vis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden