Invallen bij fabrikanten van vaccins

De inspectie vermoedt dat de Geneesmiddelenwet is overtreden bij de marketing van de vaccins Garda-sil en Cervarix.

De gezondheidsinspectie stelt een onderzoek in naar de marketing van vaccins tegen baarmoederhalskanker. Er zijn invallen gedaan bij twee fabrikanten van de vaccins.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en bij GlaxoSmithKline (GSK) in Zeist tal van interne documenten weggehaald. Het gaat om marketingplannen, overeenkomsten met artsen en wetenschappers, e-mailwisselingen met artsen, instructies aan artsenbezoekers, voorlichtingsmateriaal en sponsorcontracten met patiëntenorganisaties.

De inspectie vermoedt dat de Geneesmiddelenwet is overtreden bij de marketing van de vaccins Garda-sil en Cervarix. Sanofi bevestigde gistermiddag het bezoek van de inspectie, maar wilde er verder niets over zeggen. GSK ging niet in op een verzoek om een reactie.

Volgens hoofdinspecteur Josee Hansen zijn er vermoedens van verboden gunstbetoon aan artsen en wetenschappers. „Daarnaast onderzoeken we mogelijke overtreding van het reclameverbod voor geneesmiddelen.” In Nederland mag geen reclame worden gemaakt voor middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

De twee fabrikanten hebben de afgelopen twee jaar een ongewoon intensieve lobby gevoerd voor vergoeding van de vaccins, onder meer met tv-spotjes waarin Angela Groothuizen optrad (’Moeders, bescherm je dochters’). Met name Sanofi hield overal in het land voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders en meisjes. Eerder deze maand vroeg de inspectie documenten op van een bijeenkomst in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Daar worden door de gynaecologen elke maand informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Ook doken vorig jaar op twee middelbare scholen in Breda brieven aan ouders op, waarin zonder omhaal reclame werd gemaakt voor Gardasil. Fabrikant Sanofi ontkende de afzender te zijn. De inspectie onderzoekt ook die zaak.

Minister Klink (volksgezondheid) is van plan vaccinatie van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker op te nemen in het nationale vaccinatieprogramma. Klink moet nog vaststellen welke vaccins in aanmerking komen. Nu moeten geïnteresseerden de drie injecties van 125 euro per stuk nog zelf betalen.

De inspectie kan sinds vorig jaar bestuurlijke boetes opleggen aan overtreders. Er zijn inmiddels door de inspectie tegen farmaceutische bedrijven en andere ondernemingen elf boeterapporten opgemaakt, onder meer wegens verboden gunstbetoon en het maken van publieksreclame voor receptgeneesmiddelen. In drie gevallen zijn er boetes opgelegd variërend van 30.000 euro tot 150.000 euro. In die drie zaken lopen nog bezwaarprocedures.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden