Invalkracht Vlaovic helpt falend Kroatië vlak voor tijd over het dode punt

Van onze sportredactie NOTTINGHAM, AMSTERDAM - Miroslav Blazevic, de coach van het Kroatische elftal had het achteraf goed gezien. Met de toppers Zvonimir Boban en Alen Boksic in de gelederen vond de tegen zichzelf vechtende ploeg zelfs niet het begin van een gat in de Turkse afweer.

Pas toen Soldo en Vlaovic de stokjes overnamen, raakte Turkije verdedigend in de war. Invaller Vlaovic maakte een slecht seizoen in de Serie A - met het degraderende Padova - in een klap goed toen hij enkele minuten voor tijd Alpay eruit liep en de bal achter de tot dan praktisch werkeloze doelman Rüstü werkte. Verdiend was de 1-0 overwinning nauwelijks in een wedstrijd die zich volledig op het middenveld afspeelde en pas wat kleur kreeg, toen de regen het speelvlak sneller maakte.

De Turkse bondscoach Fatih Terim was vlak voor het duel met een daverende verrassing gekomen. De namen Recep, Bülent, Hami en Ogüz kwamen niet op de voorkeurslijst voor, onervaren krachten als Vedat, Arif en Rahim mochten in de basis beginnen. Het had er schijn van, dat Terim zich daarmee een extra beperking oplegde. In ervaring was het verschil tussen beide teams immers al zo immens, zoals blijkt uit de verblijfplaats van de selectiespelers. Alle 22 uitverkoren Turken spelen in eigen land. Slechts twee van hen deden ervaring op in het buitenland: Ogün in Duitsland, Hakan in Italië. De laatste beschouwde het experiment bij Torino al na vijf maanden als mislukt.

Hoe anders is het beeld bij de Kroaten, waar slechts acht deelnemers uit de eigen gelederen komen. De reden voor de grote uittocht aan talent laat zich raden. De Kroatische competitie is op sterven na dood. Clubs houden door de naweeën van de oorlog - een periode waarin zelfs het beleggen van trainingen niet langer mogelijk was - slechts het hoofd boven water via de verkoop van spelers. De talenten hebben er zelf ook alle belang bij uit te waaieren naar de veel moeilijkere Europese topcompetities. Het plichtsbesef onder Kroatische spelers is in eigen land - vooral door de privileges - namelijk onthutsend gering. Ivan Katalinic, de ex-trainer van Hajduk Split, klaagde ruim een jaar geleden in de dagen voor de 0-0 tegen Ajax, dat hij zijn spelers vaak 's nachts uit de drankgelegenheden moest oppikken.

Door de keuze van veel voetballers voor een harder voetbalmilieu werd Kroatië vooraf als een van de titelkandidaten afgeschilderd. De op Europees niveau debuterende selectie - net als Turkije overigens - beschikt over een topgeneratie met sterren als Boban, Prosinecki, Suker en Boksic. Vooral via de 1-2 overwinning tegen Italië in Palermo plaatsten de Kroaten zich in de schijnwerpers.

Revisie

De magere acteerbeurt gisteren tegen Turkije vraagt om een revisie van de eerdere prognoses. Kroatië faalde juist op de punten die de ploeg haar faam schonken. In de kwalificatiereeks - de nieuwe natie behaalde in tien duels 23 punten - werd duidelijk dat de sterren voornamelijk op het middenveld en in de voorhoede te vinden waren. In die wedstrijden hadden de Kroaten een gebrek aan defensief denkende spelers. Gisteren bleek de winnaar van groep 4 juist offensief vrijwel niets in huis te hebben. Zvonimir Boban - waarschijnlijk al niet fit aan de wedstrijd begonnen - was net als Boksic geheel onzichtbaar. Suker - met twaalf doelpunten over-all topscorer in de aanloop naar Engeland - viel slechts op door missers bij de twee prachtige mogelijkheden die achtereenvolgens Jarni en Prosinecki - de enige speler die tenminste nog enige lijn in het spel bracht - hem boden.

Van Turkije - een van de tegenstanders van Nederland in de cyclus naar het WK'98 in Frankrijk - mogen in het vervolg van het toernooi geen wonderen verwacht worden. De nationale elf doet voor het eerst sinds het WK van 1954 weer mee aan een groot internationaal toernooi. Dat manco was de ploeg aan te zien. Een kwartier konden de Turken imponeren door Kroatië fel op de huid te zitten, daarna vielen ook zij door de mand. Het initiatief bleef het grootste deel van het duel aan Turkse zijde, de breipatronen werden nooit vervolgd met een adembenemende actie. Door het talrijke balverlies aan weerszijden werd de confrontatie kwalitatief de minste uit de openingsronde. Kroatië was opgelucht, maar ook de trainers van Denemarken en Portugal konden een pluspunt noteren. Na de twee verliespunten die zij zondag moesten noteren, zijn er voldoende reparatiemogelijkheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden