Inval Turkse politie bij kritische media

null Beeld epa
Beeld epa

De politie in Istanbul is vanochtend het hoofdkantoor van kritisch mediabedrijf Koza Ipek binnengevallen. Sympathisanten die voor het gebouw aan het demonstreren waren, werden door de politie met een waterkanon uiteen gedreven.

De AKP-partij van Erdogan plaatste een vijftal redacties van Koza Ipek eerder deze week al onder toezicht. Het gehele bestuur van Koza Ipek is vervangen door pro-AKP en pro-Erdogan bestuurders. Erdogan beschuldigt Koza Ipek ervan dat zij Fethullah Gülen's beweging financieren. Gülen is de grootste tegenstander van de premier en noemde zijn AKP-partij een 'terroristische beweging'.

De politieactie was live op televisie te zien, tijdens de uitzending van Bügün-TV (dat ook onder Koza Ipek valt). De presentator waarschuwde de kijkers dat er elk moment politie in de studio zou verschijnen.

Dinsdag nam de overheid het bestuur van de holding al over. Als reactie daarop zetten journalisten van Bügün-TV op de website dat het een 'zwarte dag voor de democratie en vrijheid in Turkije' was.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan hard optreedt tegen critici, wat er vaak voor zorgt dat hij een dictator wordt genoemd. Zo werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink door Turkse autoriteiten het land uitgezet, nadat zij met demonstranten van pro-Koerdische partij HDP in 'verboden' gebied werd gesignaleerd.

Heksenjacht

Fethullah Gülen is een Islamitische prediker die bekendstaat om zijn boodschap van tolerantie. Dit maakte hem in 2013 de meest invloedrijke persoon volgens TIME Magazine. Hij wordt gezien als een controversiële geleerde en denker. Gülen is inmiddels uitgeweken naar de Verenigde Staten.

Tot 2010 steunde Gülen Erdogan nog, omdat hij beloofde democratische hervormingen te zullen doorvoeren. Dit veranderde ernstig tijdens de Gezi-parkprotesten van 2013, waarbij activisten in opstand kwamen tegen de bebouwing van dit park in Istanbul. De demonstratie - die vreedzaam had moeten verlopen - werd door Erdogan met harde hand beëindigd.

Sindsdien verschillen Erdogan en Gülen van mening over verschillende wetswijzigingen die voordelig zouden zijn voor de Turkse premier. Erdogan beschuldigde op zijn beurt Gülen van rentelobby met Israël en de Verenigde Staten. Gülen zou in samenwerking met de VS de overheid van Turkije omver willen werpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden