Inval Justitie bij trustkantoren

Behulpzaam zijn bij ontwijken belasting mag, maar instellingen moeten wel onderzoek naar hun klanten doen

De schoonmaakoperatie in de wereld van de trustkantoren heeft er een nieuw wapenfeit bij. De politie en Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen drie kantoren die ervan worden verdacht op grote schaal de regels te hebben overtreden. Daarbij zijn de gegevens van vele tientallen klanten betrokken.

In Amsterdam, het hart van de trustsector die ongeveer 290 kantoren met een vergunning telt, is bij een kantoor de administratie in beslag genomen. Het kantoor wordt ervan verdacht zich niet te hebben gehouden aan de plicht onderzoek te doen naar de klanten.

Trustkantoren mogen behulpzaam zijn bij het ontwijken van belasting, dat is geen strafbaar feit. Maar ze moeten wel zorgen dat hun sector verschoond blijft van criminele invloeden of zelfs financiering van terroristische activiteiten. Het kantoor in Amsterdam heeft onvoldoende cliëntenonderzoek gedaan, zo luidt de verdenking. Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor een kantoor in Amstelveen. De twee directeuren worden gehoord als verdachten. Een kantoor in de omgeving van Eindhoven is doorzocht. Het kantoor had niet voldaan aan een oproep van de Belastingdienst gegevens over klanten te leveren.

Achter de actie in de regio Eindhoven gaat een omvangrijk onderzoek van de Belastingdienst schuil. Belangrijkste doel is te bezien of de belastingaangiften kloppen met de gegevens bij de trustkantoren. Bij het bezochte kantoor gaat het om de omzetbelasting en de vennootschapsbelasting voor de jaren 2009 tot en met 2012. Het heeft zich meermalen verzet tegen het leveren van gegevens.

Om crimineel geld buiten de legale economie te houden, heeft het Openbaar Ministerie al geruime tijd een project lopen dat is gericht op 'poortwachters'. Het gaat om functionarissen die beschouwd worden als mogelijke sluizen voor crimineel geld. Het gaat dan om bijvoorbeeld autohandelaren, bootverkopers, notarissen en belastingadviseurs. Het Functioneel Parket maakte gisteren bekend in dat kader een Rotterdamse handelaar in sieraden te horen. Hij wordt verdacht contante betalingen van boven de 15.000 euro niet te hebben gemeld. Datzelfde geldt voor een Rotterdamse autohandelaar.

Het OM heeft de ogen ook gericht op accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren. Een accountant uit Alphen aan den Rijn en een medewerker van een Amsterdams accountantskantoor worden gehoord over het niet melden van zogeheten ongebruikelijke transacties. En een Nijmeegse belastingsadviseur zou zijn handen hebben gebrand aan fiscale adviezen over geld met een onbekende herkomst. Het Bureau Financieel Toezicht dat toeziet op de regels voor deze beroepsgroepen heeft openlijk aangekondigd de komende dagen nog extra controles te zullen uitvoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden