'Inval in woning botst met huisrecht van mensen'

interview | Raad voor de Rechtspraak pleit voor aanpassing nieuwe WMO

Niet goed afgewogen, zo noemt Frits Bakker (57), de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, sommige bepalingen in de nieuwe WMO. Vooral het recht dat de gemeente krijgt om ongevraagd de woning binnen te dringen om te controleren of zorg goed geleverd wordt, zit hem dwars.

Gemeenten zeggen: Als we altijd toestemming moeten vragen, kunnen we onze controlerende taak goed niet uitvoeren.

"Ik begrijp dat gemeenten hoog willen inzetten om fraude te bestrijden. Maar die wens botst met het huisrecht van mensen, zoals dat onder meer in de Grondwet en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens staat. Dat is een sterk recht waar je niet zomaar omheen kunt. Dit gaat wel erg ver."

Inmiddels melden diverse bronnen in Den Haag dat de verzorging van langdurig zieken in 2015 niet bij gemeenten, maar bij verzekeraars ondergebracht wordt. Juist bij de verzorging van zieken komen er mensen over de vloer. Voor de andere taken, zoals begeleiding en dagbesteding, is dat minder. Lost dit probleem zichzelf niet gewoon op?

"Ik heb dat ook vernomen. Als het wetsvoorstel aangepast wordt, zullen wij ons er natuurlijk opnieuw over buigen. Maar vooralsnog beschikken wij niet over die nieuwe informatie."

Als Nederlanders straks een verzoek tot een traplift of een rolstoel indienen, kunnen ze niet eenvoudig in beroep tegen een afwijzing. Zijn we straks aan de goden overgeleverd?

"Wat we in ons advies willen betogen, is dat de Algemene Wet Bestuursrecht een eenvoudige procedure kent. Je doet een aanvraag, er volgt een beslissing en dan volgt eventueel bezwaar en beroep. In de nieuwe manier van werken geldt het verzoek niet meer als een aanvraag, maar als een melding. Dat biedt de burger in die eerste fase weinig vastigheid. Omdat er geen aanvraag is ingediend, kan de zorgvrager ook geen bezwaar en beroep aantekenen. Er gaat dus ook geen dwangsom lopen als gemeenten te laat reageren. We vragen ons af waarom gemeenten ineens afwijken van die procedure. Dat komt namelijk bijna nooit voor. Ik kan geen goede reden bedenken."

De Raad pleit er verder voor dat nauwkeurig in de wet wordt opgenomen wat 'een netwerk' is omdat dit zo belangrijk is voor het krijgen van goede zorg. Hoe ziet u dat voor zich?

"Het is denkbaar dat in de wet wordt opgenomen dat naast een echtgenoot ook de kinderen en ouders bepaalde plichten kennen. Dat zal allerlei obstakels met zich meebrengen, bijvoorbeeld voor kinderen die heel ver weg wonen. Maar in Duitsland doen ze dat ook. Zoals het nu in de wet staat, is het niet goed geregeld. Gemeenten kunnen nu zorg weigeren omdat kinderen, ouders of huisgenoten het in hun ogen wel kunnen. Maar ouders kunnen hun kinderen tot niets verplichten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden