Inval bij oud-premier Schotte in Curaçao

Politicus verdacht van witwassen van geld en valsheid in geschrifte

Met invallen in de woning van voormalig premier Gerrit Schotte en zijn partijkantoor, gisteren, heeft Justitie op Curaçao een van de grootste problemen van het Caribische eiland opnieuw vet onderstreept: corruptie.

Dat een Curaçaose politicus in verband wordt gebracht met corruptie is niet uitzonderlijk. "Er zijn veel verhalen van fraude, van corruptie. Er wordt hier in de politiek maar weinig in het belang van het land gedacht", zei voormalig premier Daniel Hodge eerder dit jaar in een interview met deze krant.

Een paar namen, en een paar lijntjes tussen die namen om dat te illustreren. Gerrit Schotte (39, officieel volgens het OM verdacht van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte) is voorman van de MFK, de grootste oppositiepartij van het eiland. Een belangrijke financier van de MFK was - of is nog steeds - Robbie dos Santos. Dos Santos heeft enkele op Curaçao en Sint Maarten zeer populaire loterijen. Daarvan wordt al jaren beweerd dat ze dekmantels vormen voor het witwassen van grote sommen crimineel geld.

Het Openbaar Ministerie is bezig met een groot corruptieonderzoek waarin Dos Santos en zijn loterijen een grote rol spelen. Dos Santos zou nauwe banden onderhouden met de Italiaanse maffia. Ook Schotte wordt daarmee in verband gebracht. Al tijden gaan er verhalen rond over een reeks ongebruikelijke financiële transacties door Schotte, al tijden zegt het OM op Curaçao dat het onderzoek zich in een afrondende fase bevindt. Maar tot een rechtszaak is het nog steeds niet gekomen.

Toen Schotte in 2010 de eerste premier van het autonome Curaçao werd, benoemde hij de broer van Dos Santos tot president-commissaris van het havenbedrijf en Dos Santos' halfbroer tot minister financiën. Dat laatste pakte niet best uit: al snel kleurde de eilandbegroting rood.

Via het havenbedrijf komen weer andere politici en gokbazen in beeld. Zoals Jacobo Prins, eigenaar van wat casino's, goede vriend van de half-broer van Dos Santos én vader van Tara Asjes-Prins, echtgenote van de premier van Curaçao, Ivar Asjes.

Schotte moest in 2012 opstappen. Hij verloor de verkiezingen van Helmin Wiels en diens Pueblo Soberano (PS). Wiels, fel bestrijder van corruptie, werd in mei van dit jaar vermoord. De huiszoeking bij Schotte staat daar los van, aldus het OM.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden