Intussen, op de Seychellen

Ik neem aan dat er een negatief reisadvies voor Raqqa in Syrië bestaat, maar voor mij is dat niet nodig. Ik wilde er toch al niet naartoe. Dan nog liever naar Kaboel of Bagdad. Treurig lot voor zo'n stad trouwens: direct als je er voor het eerst van hoort, is die verboden gebied. Het zal misschien een bloeiende plaats zijn geweest met lokale bijzonderheden die in een reisfoldertje stonden, maar daar heeft de wereld geen kennis van genomen. Nu is het een plek van onheil en verschrikking. Ik heb wel een paar televisiebeelden uit Raqqa gezien, niet veel bijzonders, het leek een plaats zoals wel meer steden in het Midden-Oosten: rommelig verkeer, bazars, kuierende mensen. Een overtal aan boerka's, dat wel, maar er leek verder redelijk normaal geleefd te worden. Ik denk dat Brussel er momenteel vreemder uitziet. Maar gevaar zit nu eenmaal graag in een hoekje.

Toen ik klein was plaagde ik mijn zusjes al door onverwacht van de trap voor hun neus te springen. Een ongewaarschuwd mens telt voor één, of een half, of een kwart. Amsterdam ziet er ook doodnormaal uit, tot er opeens een criminele afrekening plaatsvindt. Intussen blijf ik maar aan Raqqa en IS denken. Zou er in het kalifaat ook censuur plaatsvinden op de schilderijen die mensen in hun huis hebben hangen?

Stel, je bent als Syriër dol op het werk van Willem Claesz. Heda (dat ben ik zelf namelijk), prachtige stillevens uit de zeventiende eeuw. Er komt geen mens op voor, dus dat kan de ultra-soennieten niet storen, maar mag die kreeft eigenlijk wel, is de citroen wel op de juiste, islamitische wijze gesneden en zijn de tinnen schotels en vazen niet veel te decadent-westers?

Wat zou er gebeuren als IS bij ons de scepter zwaaide, zou het Rijksmuseum eraan gaan, en het Concertgebouw? Kraantje Lek, zou dat mogen blijven? Beekse Bergen? Het lijkt misschien een vreemde gedachte dat je een hele cultuur zou willen vernietigen maar nieuw is ze niet. Dzjenghis Khan en Karel de Grote waren van een soortgelijke ijver bezield: wat niet strookte met hun overtuigingen moest weg. De gedachte dat ook het vreemde het waard is om te blijven is van relatief korte datum. Misschien wordt onze epoche over een paar duizend jaar wel herkend als een merkwaardige uitzondering op een wet die zegt dat je overleeft ten koste van de ander.

Intussen blijft het rare terreur-gerelateerde nieuws binnenstromen: een vuilnisman vindt een soortement bomgordel bij het afval, twee mannen die zenuwachtig zaten te schuiven en de stewardess niet recht aankeken worden uit het vliegtuig gehaald. De Verenigde Staten hebben hun reisadvies aangescherpt: Amerikanen moeten nu overal ter wereld extra opletten, vooral op openbare plaatsen, in het openbaar vervoer en op feestdagen. Overal ter wereld! Niet alleen in Syrië maar ook op de Seychellen. In Bagdad en in Bern. De hele aardbol onveilig!

Soms lijkt het tijd te zijn om met een Heda onder je arm naar Mars te verhuizen en daar een nieuw Kraantje Lek op te zetten. Door het noodlot verder de kosmos ingejaagd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden