Review

Intolerantie en hysterie ook erg Nederlands

19.15 uur, Nederland 2

Als in het Nederland van nu een akelige moord wordt gepleegd, is er altijd wel iemand (soms zelfs de minister-president) die in een reactie zegt: 'Dit is een on-Nederlandse misdaad.' Een nogal zelfverzekerde uitspraak voor een volk dat trots is op zijn gebrek aan nationalisme.

Die zekerheid stoelt dan ook niet zozeer op trots als wel op een nationaal zelfbeeld dat al een paar eeuwen meegaat: Nederlanders zijn nuchter, niet-heroïsch, niet tot hysterie geneigd, saamhorig, maar tolerant tegenover andere religies en vreemdelingen.

De 12-delige serie ’Nederland in 12 moorden’ geeft een genuanceerder beeld. De geschiedenis, zelfs de Nederlandse geschiedenis, is namelijk vol van moorden die zijn gepleegd uit (volks)hysterie, intolerantie of schijnheiligheid. Van het Meisje van Yde, dat rond het begin van onze jaartelling in het Drentse veen aan de goden is geofferd tot aan Theo van Gogh die voor weer een andere god dood moest. En van de gifmoord op Jan van Beieren tot aan de executie van de vaandrig van Jan Pieterszoon Coen, Pieter Cortenhoeff, die het ongeluk had op een 'staatsjofferke' verliefd te worden. Samen vormen zij een reeks ’on-Nederlandse’ moorden die tonen dat niets menselijks de Nederlanders vreemd is, of het nu ’oude’ of ’nieuwe’ Nederlanders zijn, en of het nu gaat om hysterie, intolerantie, schijnheiligheid of godsdienstwaanzin.

Overigens is ’Nederland in 12 moorden’ het enige tv-programma waarin de vandaag precies vier jaar geleden door een moslim-fanaat afgeslachte Theo van Gogh ter sprake komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden