Intimiteit van de binnenstad

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het is bijna september, dus het kunstseizoen barst los. Voorproefjes zijn te beleven in Amsterdam.

Het kunstseizoen begint weer en dat zullen we weten ook. Amsterdam heeft komend weekeinde als vanouds zijn uitgebreide nationale Uitmarkt met gratis voorstellingen op allerlei podia. Drommen mensen zullen er op af komen.

Van vrijdagavond tot en met zondag wordt het publiek de oude binnenstad binnengelokt. Via het Damrak naar de smalle Nes, over het terrein van het Binnengasthuis, langs de informatiemarkt op de Kloveniersburgwal naar de Nieuwmarkt. En vandaar naar Muziektheater en Hermitage, om weer terug te keren via een boekenmarkt langs de Amstel.

Werd de afgelopen twee jaar nog de ruimte opgezocht van het Oostelijk Havengebied, dit jaar zal het op sommige plekken flink dringen worden. De Uitmarkt zoekt de intimiteit van de oude binnenstad. Culturele centra als de Beurs, de Oude Kerk, het Historisch Museum, de Brakke Grond, het Bethaniënklooster, het Compagnietheater zullen blij zijn dat ze weer in de aandacht staan.

Op 41 podia zijn meer dan 500 gratis optredens: van Wende Snijders op de openingsavond (zie interview op volgende pagina) tot het Residentieorkest, van schrijver Thomas Roosenboom tot het Scapino Ballet Rotterdam, van sopraan Claron McFadden tot de musical ’Amandla! Mandela’.

De musea krijgen dit jaar een podium op een museumeiland in de Kloveniersburgwal. Vanaf het eiland begint ook een speciale vaarroute. (zie stippellijn op de kaart). De gasten op de boot wacht een verrassing.

Voor kinderen, ook de allerkleinsten, is er veel te zien bij de Beurs op het Damrak. Het plein verandert in een soort kinderparadijs. Het programma voor iets oudere jongeren is om en nabij de Theaterschool aan de Jodenbreestraat.

Ook aan de filmliefhebbers wordt gedacht. In de prachtige tuin van het nieuwe Hermitagemuseum (aan de Amstel) is in samenwerking met het Filmmuseum een openluchtbioscoop opgezet. Op vrijdag- en zaterdagavond worden daar films vertoond.

De liefhebbers van boeken vinden langs de Amstel een boekenmarkt, waar schrijvers als Thomas Roosenboom, Robert Vuijsje en vele anderen een literair podiumprogramma verzorgen.

Nieuw dit jaar is dat het Uitmarktprogramma niet alleen is te bekijken op de website www.uitmarkt.nl, maar ook op een speciaal programma op de mobiele telefoon. Er kan worden gezocht op datum, artiest en podium. (url: http://m.uitmarkt.nl).

De Uitmarkt is ook via de televisie te beleven. De opening is vrijdagavond rechtstreeks op Nederland 2 bij de NPS. Ook op zaterdag en zondag zijn er live-uitzendingen, zoals ’Van Jordaan tot opera’ (21.00 – 21.50). En zondag is het weer musicalavond met ’Musical singalong’ (Avro, Ned. 1, 21.19 - 22.19 uur)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden