Intimidatie of gewoon luidruchtig?

* Het was gewoon een wat luidruchtige meningsuiting, zeggen de Republikeinen over het tumult van vorige week woensdag in Miami's stadhuis. Nee, pure provocatie en intimidatie, waardoor de tellers zo bang werden dat de kiesraad besloot te stoppen, stellen de Democraten. Dat daardoor minstens tienduizend stemmen ongeteld bleven en een paar honderdduizend niet (met de hand) herteld werden, is het belangrijkste argument van Gore om de uitslag in Miami-Dade County aan te vechten.

Bert van Panhuis

De Washington Post heeft getracht te reconstrueren wat er vorige week precies gebeurde, en stelt vast: het is moeilijk te bepalen welk kamp gelijk heeft. Het tumult begon toen de kiesraad concludeerde: alles tellen lukt nooit, laten we maar voorrang geven aan de 10750 biljetten die de telmachine had verworpen. Dat wekte de woede van de Republikeinen en hun aanhangers in het gebouw. Ze bonsden op wanden en ramen, en scandeerden 'Oplichters, oplichters' en 'Stop het tellen, stop het frauderen'.

Onzin om van gepeupel te spreken, zegt de Republikeinse advocaat Miguel DeGrandy. ,,De mensen protesteerden gewoon luid tegen schending van de wet. Dat mag onder de vrijheid van meningsuiting.'' Niet minder dan georganiseerde intimidatie door uit heel Amerika opgetrommeld gepeupel, meent Ron Klain, een van Gore's advocaten.

Na de lunchpauze, waarin noch met Democraten noch met Republikeinen was overlegd, stelde de kiesraad vast dat het 'fysiek onmogelijk' was de stemmen te (her)tellen. Voorzitter David Leahy meende dat alleen de 10750 tellen in strijd met de wet van Florida was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden