Interview / ’We zijn geen boeren meer! Dus waarom vroeg opstaan?’

Een organisatie voor ’avondmensen’ wil de Deense samenleving zo inrichten dat er méér rekening met hen wordt gehouden. De eerste successen zijn al binnen.

Deze maand sloot de eerste Deense werkneemster een ’avondmens-contract’ af met haar werkgever, zodat ze om tien uur kan beginnen en niet om half negen, zoals haar collega’s. „In de toekomst zullen we veel meer van deze arbeidscontracten zien”, voorspelt Camilla Kring (29). De voorzitter van B-samfundet (B-samenleving), een organisatie die nog pas drie maanden bestaat, spreekt van ’een revolutie’. In het Deens zijn ’A-mensen’ ochtendmensen en ’B-mensen’ avondmensen.

In augustus begint daarnaast de Efterslügten-school in Kopenhagen met zogenaamde ’avondmens-klassen’. De schooldag begint daar niet om acht uur, zoals gebruikelijk in Denemarken, maar om tien uur. Deense kranten kopten: ’Gymnasium start richting voor slaapkoppen’.

„Of je ochtendmens bent of avondmens is genetisch bepaald”, zegt Kring (29). „Een avondmens moet het ’s ochtends rustig aan doen, is het meest actief in de middag en avond en gaat na twaalf uur naar bed. Terwijl een ochtendmens zonder moeite uit bed springt, hup-hup meteen aan de slag gaat, en rond tien uur zijn of haar bed opzoekt.”

„Waarom opstaan bij het kraaien van de haan als maar vijf procent van de bevolking zich bezig houdt met landbouw en visserij? Denemarken is geen boerensamenleving meer. Wij werken aan een innovatieve, creatieve, servicegerichte maatschappij en daarbij is hoofdarbeid belangrijker geworden. En creatief denken, nieuwe ideeën genereren, doe je niet per se tussen acht en vier”, aldus Kring.

Binnen drie maanden groeide het aantal leden van de belangenorganisatie naar ruim vierduizend, onder wie een groot aantal Noren, Zweden en Finnen. „Het zijn mensen uit alle lagen van de bevolking: vrachtwagenchauffeurs, dokters, verpleegsters, advocaten, timmermannen en leraren”, zegt Kring. Het jongste lid is elf jaar en het oudste drieëntachtig.

Zweeds onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren veel slaap nodig hebben omdat hun hersenen veranderingen doormaken. Ole Vadmand, leraar aan de Efterslügten-school in Kopenhagen, kan dagelijks merken dat zijn leerlingen zich vaak moeilijk kunnen concentreren vóór tien uur. Een avondmens-klas lag dus voor de hand. Hoeveel leerlingen geïnteresseerd zijn in deze klassen weet hij nog niet, omdat ze zich pas sinds begin deze maand kunnen aanmelden. Ochtendmensen blijven gewoon de lessen vanaf acht uur volgen. Aan de 84 leraren van deze school is nog niet gevraagd wat zij zijn, ochtend- of avondmens.

Camilla Kring krijgt vaak de opmerking dat ze gewoon lui is en daarom moeite heeft met opstaan. „Dat zijn vooroordelen”, reageert Kring. „Het is toch niet meer dan logisch om te werken op het moment dat je het meest productief bent?” Ze legt uit dat haar organisatie opkomt voor de belangen van zowel avond- als ochtendmensen. „Met meer flexibele werk- en schooltijden heb je minder overvolle bussen en files. Als een mens in zijn eigen ritme werkt, zal dat resulteren in een hogere levenskwaliteit en minder stress in de samenleving. Iedereen is er dus bij gebaat.”

Het interview met Camilla Kring vond op haar verzoek plaats na tien uur ’s ochtends.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden