Interventiemacht Zaïre moet wachten tot incubatietijd is verstreken

Van een onzer verslaggeefsters DEN HAAG - De Alpha Compagnie van het elfde bataljon Luchtmobiele Brigade kan deze week nog weinig doen om een mogelijk vertrek naar Zaïre voor te bereiden. Het is afwachten, voor de groep van 270 militairen die in elk geval hun inentingen vast hebben gekregen. Maar daar houdt de voorbeiding voorlopig mee op.

Op de Oranje-kazerne in Schaarsbergen zouden de manschappen misschien materieel kunnen klaarzetten voor verzending. Maar welk materieel? Pas donderdag wordt op een topconferentie in Stuttgart, onder leiding van Canada, besproken hoe de internationale troepenmacht zal worden samengesteld, wat die gaat doen en hoe de commandovoering eruit zal zien. Nederland heeft sterke voorkeur om zich aan te sluiten bij de troepeneenheden van de Verenigde Staten. Liever dan bij de Fransen of de Engelsen, die in Afrika een koloniaal verleden hebben en door de strijdende partijen kunnen worden gewantrouwd.

Op dit moment is slechts bekend welke landen meedoen, en hoeveel militairen zij ieder sturen. Maar het is nog volstrekt onduidelijk hoe het vervoer wordt geregeld, welke voertuigen elk land zelf moet meenemen, hoe de militairen gehuisvest zullen worden. Nederland is met 270 deelnemers aan de Zaïre-operatie slechts een kleine deelnemer, die van de grote landen te horen zal krijgen of er behoefte is aan Nederlandse spullen. Alleen de eigen bagage zou de Alpha-compagnie vast kunnen pakken.

En zelfs daarbij is geen haast geboden. Al zou het mandaat voor de VN-troepenmacht onveranderd blijven - wat zeer de vraag is - dan nog vertrekt de brigade op z'n vroegst in december naar Zaïre. Eerder afreizen is onmogelijk. Het probleem is dat de vaccinaties drie weken incubatietijd vergen. Zulke huishoudelijke kleinigheden houden de interventiemacht op. De 270 Nederlandse militairen zijn vorige week ingeënt.

Ondertussen is ook de situatie in Oost-Zaïre drastisch veranderd. De vluchtelingenkampen waar vorige week nog voor een catastrofe werd gevreesd, zijn leeggelopen. In Stuttgart zal zo goed als zeker worden besloten dat de internationale troepenmacht een gewijzigde opdracht krijgt. Misschien zijn niet alle 10 000 toegezegde militairen nodig. Vrijdag neemt het kabinet de definitieve beslissing over het uitzenden van Nederlandse militairen.

“Daarna zal de Kamer beslissen, en pas dan is uiteindelijk duidelijk wat precies de opdracht voor de Alpha-compagnie wordt”, zegt de defensie-woordvoerder. Op de Oranje-kazerne is de compagnie deze week bezig met het afwerken van het normale oefenprogramma. Speciale trainingen in verband met de uitzending naar Zaïre zijn nog niet ingelast. Ook daarvoor is nog tijd.

De groep van 270 militairen is groter dan de normale Alpha-compagnie van de elfde luchtmobiele brigade. Die bestaat uit 'slechts' 160 beroepsmilitairen. Defensie heeft daarnaast 110 militairen met speciale taken aan de groep toegevoegd. Dat zijn bijvoorbeeld logistieke experts, een eenheid van de explosieven opruimingsdienst, tolken, een voorlichter. Ook krijgt de missie een aparte detachementscommandant en bijbehorende staf meegestuurd. De Alpha-compagnie is zelf als sub-onderdeel van de luchtmobiele brigade niet uitgerust met een staf.

Als de missie doorgaat, is het voor bijna de helft van de militairen de tweede VN-operatie in korte tijd. Van de 270 mannen en vrouwen zijn er 125 eerder in Bosnië gestationeerd geweest bij de VN-vredesmacht. In de Bosnië-crisis werd de Alpha-compagnie van de luchtmobiele brigade als eerste uitgezonden. Toen duurde de missie uiteindelijk jaren, nu dreigt dat zelfs vóór het verstrijken van de incubatietijd van de vaccinaties de noodzaak om met gevechtsuitrusting af te reizen, al verstreken zou kunnen zijn.

- Meer over Zaïre op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden