Internist: 40 procent slikt onnodig plaspil

Bij 40 procent van de gebruikers van plaspillen is dat medicijn overbodig. Uit een onderzoek van de Nijmeegse internist D. van Kraaij blijkt dat de klachten waarvoor de pillen werden voorgeschreven bij de helft van de gebruikers een jaar na het stoppen niet terugkeerden.

Plaspillen (diuretica) worden erg veel gebruikt door ouderen. Ongeveer 30 procent van de mensen ouder dan 65 jaar gebruikt ze. Onder 90-plussers gebruikt meer dan de helft plaspillen. Artsen schrijven het middel voor in geval van hartfalen, dat leidt tot vochtvasthouden in de longen. Diuretica worden ook wel toegepast bij te hoge bloeddruk.

De pillen werken vochtafdrijvend via de urine en leiden tot veelvuldig toiletbezoek. Dat ze vaak 'moeten' ervaren veel patiënten als een aantasting van hun sociaal leven. In verpleeghuizen geeft het stress onder patiënten en medewerkers. In extreme gevallen weigert het personeel 's avonds vocht aan de patiënten te geven. Bij dikke enkels of bij vochtophoping door allergie is gebruik van plaspillen in elk geval overbodig.

In de praktijk blijkt dat mensen die eenmaal plaspillen nemen dat hun levenlang blijven doen. Volgens Van Kraaij is dat absoluut onnodig. Na een vochtafdrijvende kuur met diuretica keren de klachten bij bijna de helft van de patiënten niet terug.

Plaspillen geven bijwerkingen als spierkrampen en jicht. Van Kraaij stelt dat sterkere diurectia ook ernstiger neveneffecten veroorzaken. Met name duizelingen en valpartijen brengen risico's met zich mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden