Internetverslaving is toch geen psychiatrische ziekte

Handboek schrapt en herdefinieert 'Rouw is normaal'

Rouwdepressie, internetverslaving en 'het ouderverstotingssyndroom' zijn alsnog geschrapt als nieuwe psychiatrische diagnose. Obsessieve eetbuien en 'pathologische verzamelwoede' zijn naar verwachting vanaf dit weekeinde wel ziekten die als zodanig officieel kunnen worden gediagnosticeerd.

Dat hebben de opstellers van het nieuwe handboek DSM-5, dat wordt gepresenteerd op een Amerikaans congres dat dit weekeinde begint, besloten. Een concept van het handboek kreeg veel kritiek, de lijst zou onnodig mensen psychiatrisch ziek verklaren en zo complex zijn dat de gemiddelde psychiater haar niet meer zou begrijpen.

Een van de pijnpunten was het plan om plaats in te ruimen voor een depressieve stoornis als gevolg van rouw. Critici wezen erop dat rouw bij het leven hoort en niet direct wijst op ziekte. Deze diagnose is geschrapt. Een voorstel voor 'internet-gokverslaving' haalt het handboek ook niet; de opstellers willen eerst grondiger onderzoek.

Andere bekritiseerde ideeën - zoals de 'driftbuistoornis' bij kinderen - blijven naar verwachting wel staan, omdat hiervoor genoeg wetenschappelijk bewijs is. De opstellers verwachten dat de driftbuistoornis voorkomt dat veel kinderen onterecht worden bestempeld als 'bipolair'.

Volgens de Haagse psychiater Hans Wijbrand Hoek, die meewerkte aan het handboek, biedt DSM-5 voor het eerst psychiaters de mogelijkheid om iets te zeggen over de aard van de stoornis. "Dat is een grote winst."

Zijn collega Roel Verheul, die zijn medewerking beëindigde omdat hij de voorstellen nodeloos ingewikkeld vond, is nu eveneens positief. De ingewikkelde indeling van het onderdeel persoonlijkheidsstoornissen is inmiddels van de baan. "We kunnen nu beter behandelen. Hoewel we er wel op moeten letten dat we het handboek goed gebruiken, zodat er niet meer etiketten op mensen worden geplakt."

De Amsterdamse psychiater Joeri Tijdink denkt juist dat DSM-5 de groei in bijvoorbeeld mensen met ADHD beteugelt. "We kunnen nu duidelijker zeggen dat iemand misschien vaak druk is of zich moeilijk concentreert, maar dat het om een lichte variant gaat en dat je die persoon niet ziek hoeft te verklaren en te behandelen."

Het National Institute of Mental Health, een groot Amerikaans fonds voor onderzoek, maakte deze maand bekend zich niet meer te richten op de DSM, omdat veel van de nieuwe categorieën niet betrouwbaar zouden zijn. Het Nederland Instituut voor Psychologen (NIP) verwacht dat met het nieuwe handboek het gevaar op een explosie aan nieuwe psychische ziektegevallen nog niet is geweken. De beroepsvereniging van psychologen pleit voor diagnostiek in fasen, waarbij eerst wordt uitgesloten of iemand slechts licht last heeft en niet echt ziek is.

DE VERDIEPING Zijn we allemaal gek?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden