Internetveiling musea geslaagd

AMSTERDAM (ANP) - De eerste twee internetveilingen van kunstwerken uit Nederlandse museumcollecties zijn een succes geworden. Op slechts drie van de 89 aangeboden voorwerpen werd geen bod uitgebracht.

Het meest bracht het schilderij Bush Mailman van J.A. Turner op. Een bieder had 3800 euro over voor het kunstwerk uit de collectie van het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Ook twee kunstwerken uit de vroegere Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) die tot de verzameling van het Instituut Collectie Nederland (ICN) behoorden, gingen voor hoge prijzen van de hand. Voor 'Edith' van de in 1996 overleden kunstenaar Ed Dukkers werd 2020 euro betaald. Zeventig mensen toonden daarvoor belangstelling. 'Emotie' van J. van Kattenburg, waarop 53 mensen een bod uitbrachten, bracht 970 euro op.

Kort geding

De BKR, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd afgeschaft, hield in dat kunstenaars in ruil voor een uitkering werk bij het Rijk inleverden. Het kwam vervolgens in onder meer overheidsgebouwen te hangen, maar veel werkstukken kwamen niet verder dan het depot van het ICN. De Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars (BBK) overweegt een kort geding aan te spannen, omdat de kunstenaars van wie het ICN werk laat veilen, niet zijn ingelicht.

Behalve het ICN bieden het Centraal Museum in Utrecht, het Industrion in Kerkrade, het Museum voor Communicatie in Den Haag, het MuseumGoudA en het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden objecten op de veiling aan. Het betreft voorwerpen die niet meer in de collectie van de musea passen en waarvoor andere kunstinstellingen geen belangstelling hebben. De drie voorwerpen, waarop bij de eerste twee veilingen geen bod is uitgebracht, kwamen alle uit het Industrion. Het zijn een prikslee, een groene hoed van stro en een ovaal linnen kleedje met kant.

De veiling van kunstwerken via het internetveilinghuis eBay begon op 4 juli en zal tot eind oktober doorgaan. Elke zondagavond worden ongeveer vijftig nieuwe objecten aangeboden. De opbrengst gaat naar de deelnemende musea. Mensen die liever van een traditionele veiling gebruikmaken, kunnen op 23 oktober terecht bij het Venduehuis in Den Haag. Dat veilinghuis had de eerste keus bij de selectie van de voorwerpen die het dan aanbiedt. Het heeft ongeveer 350 voorwerpen geselecteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden