Internetveiling BKR-werken uitgesteld

RIJSWIJK (ANP) - De internetveiling van kunstwerken die het Rijk in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) heeft aangekocht, is uitgesteld.

Het Instituut Collectie Nederland (ICN), dat de veilingen organiseert, zal de betrokken kunstenaars per brief toestemming vragen om hun werk te veilen. Mochten zij bezwaar hebben, dan krijgen ze hun werk terug.

Dat is het ICN met de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) overeengekomen, liet de woordvoerster van het instituut donderdag weten. De vereniging had met een kort geding gedreigd, als het ICN de veilingen niet zou staken.

Uitkering

De BKR, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd afgeschaft, hield in dat kunstenaars in ruil voor een uitkering werk bij het Rijk inleverden. Veel kunstwerken kwamen in de depots van het ICN terecht. De verkoop van objecten uit vijf musea gaat gewoon door.

De veiling van kunstwerken via het internetveilinghuis eBay begon 4 juli en zal tot eind oktober doorgaan. Elke zondagavond worden ongeveer vijftig nieuwe objecten aangeboden. Tot de vijf musea die aan de veiling meedoen, behoren het Centraal Museum in Utrecht en het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden. Onder de kunstwerken die komende zondag te koop worden gezet, zullen geen kunstwerken zijn die in het kader van de BKR zijn gemaakt. Wat de zondagen daarna gebeurt, hangt af van de reacties op de brief van het ICN.

Bij de eerste veilingen bracht 'Edith' dat de in 1995 overleden kunstenaar Ed Drukkers in het kader van de BKR maakte, 2020 euro op. Zeventig mensen hadden op het werk geboden. Voor 'Emotie' van J. van Kattenburg werd 970 euro op tafel gelegd. Het geld gaat niet naar de kunstenaars, maar naar het ICN. Zij maakten het werk immers in ruil voor een uitkering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden