Internetniet: dorpelingen blijven met trage verbinding zitten

Leden van de Stichting Glasvezel Texel. Vakantiehuisjesverhuurder Albert Huisman (vierde van links): 'Zonder wifi blijven de gasten weg.' Beeld Job Schepers, Texelse Courant
Leden van de Stichting Glasvezel Texel. Vakantiehuisjesverhuurder Albert Huisman (vierde van links): 'Zonder wifi blijven de gasten weg.'Beeld Job Schepers, Texelse Courant

Stedelingen kunnen het zich nauwelijks voorstellen, maar nog altijd zijn er een half miljoen Nederlanders die het moeten doen met een stroperige, trage internetverbinding. KPN gaat daar iets aan doen, maar niet iedereen is geholpen.

Redactie

220.000 huishoudens (een half miljoen mensen) in Nederland, vooral in buitengebieden en kleine dorpskernen, zijn verstoken van snel internet. 60.000 bedrijven is hetzelfde lot beschoren. De dunne koperdraad die ooit werd aangelegd voor de telefoon voldoet voor hen niet meer. Een filmpje bekijken op internet kan in piepkleine plattelandsdorpjes als Zwiggelte (Drenthe), Zieuwent (Gelderland) en Veulen (Limburg) alleen met haperend beeld.

En dus gaat KPN nu bij de helft van die huishoudens de kink uit de kabel halen door breedbandinternet aan te bieden via 4G (draadloos) en opgewaardeerde telefoonkabels (vdsl). Frank Schrijver, zelfstandig consultant in de breedbandwereld en gespecialiseerd in de buitengebieden, is 'op zich positief' over de plannen van KPN. "Heel veel mensen zullen er door de plannen op vooruitgaan, maar de snelheid van zowel vdsl als 4G ligt een stuk lager dan die van glasvezelinternet. Het is maar de vraag of dit op termijn snel genoeg is. KPN heeft bovendien voor 100.000 huishoudens nog altijd geen oplossing."

Te duur
Een goedwerkende internetverbinding is nodig om bedrijvigheid, zorg op afstand, toerisme, onderwijs en woongenot op peil te houden. Schrijver: "Om het platteland economisch bloeiend en aantrekkelijk te houden is snel internet noodzakelijk. Een breedbandverbinding wordt een steeds belangrijker reden voor mensen en bedrijven om zich ergens te vestigen."

Nog beter zou het daarom zijn als kabelbedrijven de buitengebieden aansluiten op het glasvezelnetwerk, zegt Schrijver. "Maar dat vinden ze te duur. De aanleg van glasvezel in het buitengebied kost drie tot vier keer zo veel als in stedelijk gebied. Bedrijven laten de plattelanders daarom zelf voor de kosten opdraaien. Per huishouden komt dat neer op twee- tot vierduizend euro. Dat heeft niet iedereen ervoor over."

Lege handen
Op steeds meer plekken proberen burgers nu zelf snel internet aan te leggen. Zo moet ook de internetverbinding van gezinnen die écht afgelegen wonen, bijvoorbeeld aan het eind van een landweggetje, stoppen met haperen.

Juist deze burgerinitiatieven zouden weleens de dupe kunnen worden van de plannen van KPN. Schrijver: "Lokale initiatieven zijn alleen betaalbaar als een grote groep mensen eraan meedoet. Als huishoudens in dorpskernen straks van KPN een snellere internetverbinding krijgen, zullen ze minder snel geneigd zijn om de portemonnee te trekken voor het aanleggen van een glasvezelkabel. De rest blijft dan met lege handen achter."

Vergeet YouTube maar op Texel

"Zonder goede wifi blijven de gasten weg", zegt Albert Huisman. De internetverbinding in de vakantiewoningen die hij verhuurt op Texel is traag en de glasvezelkabel loopt niet tot aan zijn huis in Den Hoorn.

"Tien jaar geleden stonden mijn gasten er nog van te kijken dat ik internet had, maar tegenwoordig vragen gasten er niet eens meer naar. Ze gaan ervan uit dat er snel internet is."

"Daarom heb ik twee jaar geleden een router aangeschaft die het signaal uit de lucht haalt en werkt met een databundel, maar mijn gasten hadden die al snel opgebruikt. Ik vond rekeningen van 400, 1200 en 1800 euro op mijn deurmat. Ik ben naar de meterkast
gelopen en heb de stekker eruit getrokken."

Sindsdien internetten Huisman en zijn gasten via de schotel, die hij ook weer zelf moest bekostigen. "Dat werkt al iets beter, maar Netflix kan ik er niet mee kijken. En tussen zes en twaalf uur 's avonds wordt de snelheid teruggeschroefd. Een mailtje versturen kan dan nog wel, maar een filmpje op Facebook kijken kan ik vergeten."

De plannen van KPN zullen Huisman niet verder helpen. "Ik woon op vijf kilometer van de telefoonkast, dan is van het signaal weinig meer over. Als je mij diep in het hart kijkt, is alleen glasvezel een oplossing."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden