Wilde dieren

Internethandel illegale dieren aangepakt; drie miljoen advertenties verwijderd

Indonesische autoriteiten laten de dieren zien die ze gered hebben van illegale handel, waaronder deze Gewone jaarvogel. Beeld AFP
Indonesische autoriteiten laten de dieren zien die ze gered hebben van illegale handel, waaronder deze Gewone jaarvogel.Beeld AFP

De illegale handel in dieren verplaatst zich naar internet. Techbedrijven én natuurclubs treden daartegen op en haalden miljoenen advertenties offline.

In twee jaar tijd zijn drie miljoen advertenties op internet verwijderd waarin illegale dieren zijn aangeboden. De advertenties stonden onder andere op Facebook, e-Bay, Instagram en Google-Ads. Dat meldt End Wildlife Trafficking Online (EWTO), een coalitie waartoe internationale natuurorganisaties een paar jaar geleden het initiatief namen. De coalitie heeft tot doel de internethandel in beschermde en bedreigde dieren aan te pakken. Grote techbedrijven als Google en Facebook zijn erbij aangesloten.

“In de verwijderde advertenties werden onder meer ivoor, tijgerhuiden, levende tijgerwelpen maar ook tropische vogels aangeboden”, zegt Fransijn Bulhof, woordvoerster van International Fund Animal Welfare, een van de deelnemende natuurclubs. Volgens haar is de aanpak online noodzakelijk, omdat veel handel zich daarnaar verplaatst. De handel op internet is anoniem, wat vervolging van handelaren lastig maakt.

Aangifte bij politie

Het digitaal opsporen van illegale handel is ingewikkeld en tijdrovend, zegt Bulhof. Medewerkers van EWTO doorspitten daartoe het internet met zo’n 1200 verschillende zoekwoorden, vaak in meerdere talen. “Maar handelaren gebruiken vaak verschillende zoekwoorden om te voorkomen dat ze tegen de lamp lopen”, legt Bulhof uit. “Maar wij hebben ook zoekwoorden achterhaald die de verkopers gebruiken.” Op dit moment is de coalitie bezig een database op te stellen waarmee ook op afbeeldingen kan worden gezocht.

Bulhof kan niet aangeven of en in welke mate de opsporing van illegale advertenties tot strafzaken heeft geleid. “Er zijn wel bedrijven, waaronder eBay, die proberen verdere actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door aangifte te doen bij de landelijke politie. Maar ieder land heeft zijn eigen regels.”

Lees ook:

Dankzij DNA zit poepgoeroe Samuel Wasser olifantstropers op de hielen

Door DNA-onderzoek van slagtanden kan de Amerikaanse bioloog Samuel Wasser nauwkeurig bepalen waar het ivoor vandaan komt.

Er wordt een enorme hoeveelheid glasaal door Chinese palingmaffia Europa uit gesmokkeld

Grote hoeveelheden babypaling zijn afgelopen jaar van Europa naar China gesmokkeld, meldt Europol. Dat is niet het werk van kleine handelaren, maar van een heuse palingmaffia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden