Internetgokken niet te bestrijden via de creditcard

Minister Hirsch Ballin wil internetgokken bestrijden door de banken te straffen die betalingen rond dit gokken verwerken. Dat is een heilloze weg.

Minister Hirsch Ballin van Justitie kondigde deze week aan dat banken en creditcardmaatschappijen strafbaar zijn als ze betaaldiensten verlenen voor buitenlandse goksites die zich op de Nederlandse markt richten. Volgens hem is dat in strijd met de Wet op de kansspelen. Hij verspreidt binnenkort een lijst met bedrijven waarmee Nederlandse financiële instellingen niet langer zaken mogen doen. Deze werkwijze is eerder gekozen voor het aanpakken van terrorismefinanciering en blijkt nauwelijks te werken.

Kansspelen via internet zijn verboden in Nederland. In de Wet op de kansspelen staat dat slechts enkele organisaties, zoals Holland Casino en de Staatsloterij kansspelen mogen aanbieden. Ondertussen zijn er naar schatting bijna een half miljoen Nederlanders die wel eens een gokje wagen via internet. Minister Hirsch Ballin wil het internetgokken nu aanpakken door financiële instellingen die de betalingen rondom deze vorm van gokken uitvoeren te straffen. Zo wil hij afdwingen dat banken en creditcardmaatschappijen met behulp van zwarte lijsten bekijken welke bedrijven niet in de haak zijn en van die bedrijven de transacties stopzetten en mogelijk zelfs tegoeden blokkeren.

Bij het aanpakken van terreurfondsen bleek dit om een aantal redenen niet goed te werken. Ten eerste richt die aanpak zich op rekeningnummers en niet op de overtreders. Een rekeningnummer waarmee in het verleden iets mis was komt op de zwarte lijst en kan dan niet meer gebruikt worden. Meestal wordt dan gewoon een nieuw rekeningnummer aangevraagd. Overtreders gebruiken daarom veel verschillende rekeningnummers. Het is dus zaak om na te gaan wie er achter het rekeningnummer zit.

Daarmee komen we bij het tweede probleem, namelijk dat het in de praktijk buitengewoon lastig blijkt om de bedrijven en personen achter de transacties te identificeren. Het is vaak lastig om na te gaan welk internetbedrijf precies achter een transactie zit en of dat hetzelfde bedrijf is dat op de zwarte lijst staat. Jansen Nederland BV kan hetzelfde zijn als Jansen en Zonen BV, maar het kan ook een ander bedrijf zijn. Als tegoeden van het verkeerde bedrijf bevroren worden kan dat rampzalige gevolgen hebben, waaronder economische schade en faillissementen. Bij personen is het vaak nog lastiger, omdat via internet allerlei schuilnamen te gebruiken zijn. Fraudeurs weten dit en kiezen dus vaak verschillende namen om hun transacties op internet uit te voeren. Zo kunnen verschillende transacties lastig aan elkaar gekoppeld worden en blijven de overtreders onvindbaar.

Daarnaast gaat de oplossing van de minister voorbij aan de internationale context van het internetgokken. Veel buitenlandse bedrijven die internetspelen aanbieden, zijn volkomen legaal in hun eigen land. Vorig jaar al tikte de Europese Commissie Nederland op de vingers omdat het staatsmonopolie in strijd zou zijn met de liberale markt. In Nederland mogen mensen daaraan niet deelnemen, maar dat is voor de aanbieders van het online gokken nauwelijks te controleren. Een Nederlands rekeningnummer zegt namelijk nog niet dat de houder van de rekening ook een Nederlander is of dat hij vanuit Nederland gokt. Gokbedrijven opereren daarom vanuit landen waar ze wettig zijn toegestaan.

Tot slot richt de minister zich feitelijk niet op de overtreders. De overtreders zijn niet de banken en creditcardmaatschappijen. Het is nogal vreemd dat deze instellingen opeens Justitie moeten helpen met opsporing en vervolging van criminaliteit. Daarmee krijgt het bedrijfsleven weer een nieuwe taak in de maag gesplitst die eigenlijk beter bij politie en Openbaar Ministerie zou liggen.

Wat zou er dan moeten gebeuren? De minister moet zich afvragen of op termijn houdbaar is dat internetgokken in Europese context verboden is. Als dat werkelijk zo is, moet de handhaving daarvan gebeuren door politie en justitie. Bij de handhaving zou de aandacht moeten uitgaan naar de overtreders, dat zijn de bedrijven die gokken op internet aanbieden en, nog veel belangrijker, de gokkers zelf. In tegenstelling tot de gokbedrijven zitten de gokkers zelf wel in Nederland, waar ze dus sneller op te sporen en te beboeten zijn. Door hierop te handhaven met stevige boetes, zullen meer mensen zich afvragen of het de gok waard is om deel te nemen aan illegale kansspelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden