Internetdealer mag aan VS uitgeleverd

(TROUW).

De Nederlander Marc Willems (44) mag van de rechtbank in Den Haag worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikanen willen hem berechten voor grootschalige handel in voornamelijk marihuana en lsd via internet.

Volgens de rechtbank zijn er geen nieuwe feiten of omstandigheden die uitlevering van Willems in de weg staan. Advocaat Bart Stapert betoogde twee weken geleden dat de Amerikanen jarenlang onrechtmatige pseudo-aankopen in Nederland deden. Daarom moet Willems in Nederland berecht worden en niet in de VS, vindt Stapert. De rechtbank verwerpt dit verweer omdat de Nederlandse soevereiniteit niet is geschonden. Ook zou er geen sprake zijn van schending van mensenrechten door de Amerikanen, meent de rechter.

De online drugshandelaar zit al bijna twee jaar vast. Bij een veroordeling in de VS wacht hem mogelijk levenslange gevangenisstraf. Willems is in Nederland nooit veroordeeld voor drugsdelicten. De uitspraak van de Haagse rechtbank betekent volgens Stapert 'in essentie dat de Amerikaanse autoriteiten blijkbaar niet aan de Nederlandse wet gebonden zijn'. De raadsman vindt het 'onvoorstelbaar' dat Nederland zich kritiekloos opstelt tegenover de Amerikanen. Willems zal nu het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vragen om zijn uitlevering tegen te houden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden