Internet wordt veiliger, al denken we van niet

Internationale denktanks: Berichten over fraude en hacks geven verkeerd beeld

Het internet is een veiligere plek dan we geneigd zijn te denken. Veel onderzoeken naar cybercriminaliteit baseren zich op absolute cijfers: het aantal gevallen van fraude, hacking of phishing neemt toe. Zet je dat echter af tegen de groei van het internet, dan valt het allemaal wel mee, betogen twee internationale denktanks, verenigd in de Global Commission on Internet Governance, in een rapport. Sterker nog: het internet wordt in het algemeen juist veiliger.

Nu het web almaar groter wordt (gemeten naar onder meer het aantal websites, aangesloten apparaten en gebruikers), is het ook logisch dat de online criminaliteit groeit. Dat betekent echter niet automatisch dat de situatie er ook verslechtert, aldus de onderzoekers.

Om hun betoog kracht bij te zetten, geven ze een voorbeeld van criminaliteit uit de echte wereld, waar het gebruik van relatieve cijfers gangbaar is. Stel: een dorp met 1000 inwoners heeft jaarlijks 100 gevallen van geweldsmisdrijven. Een stad met 100.000 inwoners heeft er 1000 per jaar. Hoewel dat er absoluut meer zijn dan in het dorp, is het dorp relatief gezien toch een onveiligere plek.

Voor het internet geldt hetzelfde. Wie zich alleen op absolute cijfers baseert, veelal gepubliceerd door cybersecuritybedrijven, krijgt daarom niet altijd een goed beeld, aldus de internationale commissie. Tel daarbij de veelvuldige berichtgeving in de media over grootschalige hacks op, en het beeld ontstaat dat het internet een ongure plek is waar je over de hackers en cybercriminelen struikelt.

De onderzoekers geven zelf aan dat de cijfers die ze gebruiken om hun stelling te onderbouwen niet optimaal zijn. Zo wordt schade door cybercrime alleen berekend aan de hand van de kosten van bedrijven bij datalekken, terwijl kosten voor burgers door fraude of de immateriële schade buiten beschouwing blijven. Maar ze hebben wel een punt, zegt Bert-Jaap Koops, hoogleraar regulering van technologie aan de Universiteit Tilburg.

"De conclusie dat het beter gaat met de veiligheid van internet dan we geneigd zijn te denken, lijkt me terecht. Het onderzoek zegt niet letterlijk dat het internet steeds veiliger wordt, maar dat het algehele veiligheidsniveau op internet in veel gevallen verbetert. Er zijn dus ook gevallen waar de veiligheid verslechtert."

Bovendien zou het volgens Koops onterecht zijn als nu een beeld ontstaat dat het internet 'best wel veilig is'. Want kijk je naar de cybercriminaliteitscijfers - relatief of absoluut - dan zijn die nog altijd substantieel.

Esther van Luit, cybersecurityspecialist bij Deloitte, kan door het ontbreken van echt betrouwbare data - hoe meet je de omvang van het internet? - niet zeggen of het internet nou veiliger of minder veilig wordt. "Wel kan ik me voorstellen dat het voor de consument door alle berichten steeds onveiliger lijkt, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn."

Ook zij vindt het idee om cybermisdaad te meten in relatie tot de internetpopulatie, interessant. "Je kunt het hebben over 'zoveel gestolen wachtwoorden per 100.000 internetgebruikers'. Het is dan beter in te schatten hoe waarschijnlijk het is dat het jou als persoon overkomt."

De Global Commission on Internet Governance werd vorig jaar opgericht door twee internationale denktanks: het Centre for International Governance Innovation en Chatham House, met als doel een toekomstvisie voor het internetbeleid te ontwikkelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden