internet / Windsurfers racen om het hardst op het web

Tussen windsurfen en mij is het nooit wat geworden. Ik had regelmatig gezeild en was een fanatiek hockeyster; die grote plank die mijn broertje Jan dagelijks op een karretje achter zijn fiets naar het Veluwemeer sleepte, kon toch geen probleem zijn. Heerlijk, staan op een surfboard en dan racen over de golven.

Staan? Dat bleek lastiger dan verwacht. Broerlief legde geduldig de principes uit. Plank op de goede manier in de wind leggen, benen recht houden, trekken aan het lijntje om de giek naar je toe te halen, hangen en weg ben je. Maar niet de plank, alleen het zeil vertrok, en hoe moest ik op mijn tenen en ver vooroverbuigend dat ding ooit weer naar me toehalen? Plons!

Een paar weken later trok ik er een hele dag voor uit, met nog deskundiger surfadvies. Maar na nieuwe uren van sjorren aan een wegzinkend zeil met de billen naar achteren was de lol eraf.

Wie zou de uitdrukking ’surfen over het web’ eigenlijk hebben bedacht? Een windsurfer die het wél onder de knie kreeg waarschijnlijk, en zich digitaal over de wereldbol zag zeilen, op willekeurige plaatsen even dippend in het leven.

Zeker is dat talloze sporters het web intensief gebruiken en daarmee vele nieuwe communities, internetgemeenschappen zijn ontstaan, soms wereldwijd.

Windsurfers lopen daarin zeker niet achteraan. Een beetje fanatiek surfer in Nederland gaat op www.surfspullen.nl op zoek naar tweedehands materiaal, maar ook naar informatie over waar het die middag goed surfweer is. Het Amstelmeer, of toch bij de Grevelingendam of het Lauwersmeer? Spullen in de auto en eropaf.

Tot zover nog niet zoveel bijzonders. Spectaculairder is echter dat ze een nieuwe wedstrijd in het leven hebben geroepen die vroeger onmogelijk te houden was.

Ambitieuze surfers kunnen een aan een satelliet gekoppeld GPS-apparaatje om hun arm doen, dat van moment tot moment vastlegt waar zij zich op het water bevinden, en dus ook met welke snelheid ze het water overgaan.

Ze kunnen hun prestaties melden op www.gps-speedsurfing.com, waar ze in een wereldwijde lijst terechtkomen. Daarop is te zien dat in 2007 de Brit Dave White tot nu toe de snelste is geweest met een snelheid van 46,2 knopen (86 km per uur), gevolgd door de Australiërs Mal Wright en Tony Wynhoven en als vierde de Nederlander Martin van Meurs, die in januari bij strand Horst tot 44,6 knopen (bijna 83 km/uur) kwam. De organisatie achter de site kan ter controle vragen de GPS-gegevens te uploaden.

Jammer toch, dat mij dat windsurfen nooit heeft mogen lukken.

Want het lijkt me uniek, zo’n objectief te meten wedstrijd via internet, waaraan iedereen op eigen terrein, op een eigen moment en in zijn eigen land meedoet.

Of kent u meer van dit soort voorbeelden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden