Internet-telefoon dreiging voor PTT

AMSTERDAM - “Hallo Daniël, ik zie dat je wat probeert, maar ik kan je absoluut niet horen. Pak toch eens een goeie microfoon. Die moet de VPRO toch wel hebben.”

Het lijkt nog een beetje op de gesprekken zoals ze vijftien jaar geleden op de 27-MC 'bakkies' werden gevoerd. Maar in dit geval zit Rop Gonggrijp in Amsterdam achter een mooie pc met microfoon en luidsprekers, terwijl Daniël Ockeloen, techneut bij de VPRO, in Hilversum iets vergelijkbaars voor zich moet hebben. “Alleen zit ie misschien te prutsen met een koptelefoontje als microfoon”, vermoedt Gonggrijp. “Dat kan namelijk ook, maar het levert vaak problemen op.”

Gonggrijp is mede-directeur van XS4All (spreek uit: access for all - toegang voor iedereen), een stichting die pc-bezitters in staat stelt om van Internet gebruik te maken. Via dit net kunnen computeraars over de hele wereld voor weinig geld gegevens met elkaar uitwisselen. Wie voor 25 gulden per maand lid wordt van XS4All en in Amsterdam woont, kan tegen de lokale telefoonkosten ('s avonds 15 cent per vijf minuten) onbeperkt per computer communiceren met Internet-gebruikers van de VS tot Nieuw-Zeeland en Japan.

Tot voor kort konden alleen stukken tekst en programma's in de vorm van enen en nullen worden uitgewisseld. Maar dankzij handige programmaatjes die gesproken woord razendsnel in diezelfde nullen en enen omzetten, kan nu ook worden 'getelefoneerd' via Internet. Als na wat werk in Hilversum de verbinding tussen Gonggrijp en Ockeloen alsnog tot stand komt, blijkt inderdaad een vrij normaal gesprek per pc en Internet mogelijk te zijn. De stem van de andere kant komt herkenbaar over, zij het wat dof.

“Dit is natuurlijk nog maar de 'zwengel-telefoon' van de jaren negentig”, verduidelijkt Gonggrijp. “Binnen een paar jaar wordt het allemaal veel makkelijker.”

Op zijn scherm tovert hij met wat klikjes van zijn pc-muis een lijst van mensen die op dat moment op Internet zijn aangesloten en net als hij het telefoonprogrammaatje I-Phone gebruiken. Alle I-Phonegebruikers wereldwijd, welteverstaan. Een volgende klik en de computer 'belt' automatisch naar Finland. “Hello Finland, can you hear me?”, vraagt Gonggrijp. Finland hoort hem luid en duidelijk, net als even later een pc-bezitter in een andere uithoek van de wereld. En dat allemaal voor een paar cent per minuut, terwijl een gewoon telefoongesprek naar Japan of Australië drie gulden per minuut kost.

Nu nog is het goedkope bellen alleen weggelegd voor pc-bezitters die Internet gebruiken. Wereldwijd zijn dat er inmiddels zo'n 25 tot 30 miljoen, in Nederland zo'n 15 000 tot 20 000 schat Gonggrijp. Zijn eigen XS4All telt nu 3 000 leden. Dat zijn nog bescheiden cijfers, maar het aantal neemt explosief toe, met zo'n 20 procent per maand.

Gonggrijp denkt dat het niet lang zal duren voordat ook zònder pc via Internet kan worden gebeld. “Je belt dan met je druktoetstelefoon naar een computer en toetst het nummer in dat je wilt bellen. Die computer zet jouw stem om in enen en nullen en stuurt het signaal via Internet naar bijvoorbeeld Sydney in Australië. Daar belt een andere computer naar het nummer dat jij hebt ingetoetst en zet de digitale signalen weer om in analoge telefoonsignalen. Hier en in Sydney betaal je slechts lokale telefoontarieven in plaats van het hoge internationale tarief.”

Daarmee wordt Internet dus een directe bedreiging voor de PTT's. Die halen nu nog een groot deel van hun winst uit het internationale telefoonverkeer. Een probleem lijkt dat alleen PTT Telecom in Nederland telefoongesprekken mag aanbieden. Maar dat monopolie loopt in 1998 af en PTT Telecom beschouwt het beschermen van zijn monopolie nu al als “een achterhoedegevecht”.

Bij het ministerie van verkeer en waterstaat heeft een zegsman een uiterst complexe volzin nodig voor de visie van de overheid. Het komt erop neer dat telefoneren via Internet is toegestaan, zolang er niet op wordt verdiend. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een handige zakenman dat toch zal proberen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden