Interne rel over nieuw bestuur 50Plus nu ook in rechtszaal uitgevochten

Jan Nagel presenteert in 2010 zijn nieuwe partij 50Plus. Beeld ANP
Jan Nagel presenteert in 2010 zijn nieuwe partij 50Plus.Beeld ANP

De rust in de Tweede Kamerfractie van 50Plus is wedergekeerd na het vertrek van Henk Krol, maar in de overige gelederen van de partij is opnieuw heibel. Aanstaande zaterdag moet een nieuw partijbestuur worden gekozen, maar het deze week in ere herstelde ex-bestuurslid Adriana Hernandez wil via de rechter uitstel afdwingen, meldt de Telegraaf. Ze vreest in de korte tijd die rest de leden niet te kunnen overtuigen van haar kwaliteiten.

Joost de Vries

Het kort geding dient vanmiddag voor de rechtbank in Lelystad. Hernandez werd enkele weken geleden uit het bestuur gezet. Haar medebestuurders verdachten haar van een poging tot chantage van toenmalig fractievoorzitter Krol. Haar man Dick Schouw startte in september zijn eigen lokale ouderenbeweging OPA, die meerdere lokale partijen verenigde, tot ongenoegen van 50Plus. Hernandez zou aan Krol hebben aangeboden om haar man terug te fluiten in ruil voor een hoge plek op de kandidatenlijst van 50Plus voor de Europese Verkiezingen volgend jaar. Vervolgens moesten Schouw en Hernandez het bestuur verlaten.

Nadat er grote onrust ontstond over de royering, mochten de twee na een korte schorsing uiteindelijk deze week terugkeren in de partij. Schouw en Hernandez kunnen zodoende zaterdag opnieuw meedingen naar een bestuursplek. Dat zou echter te kort dag zijn om de perikelen van de afgelopen maanden te boven te komen, meent Hernandez. Volgens haar advocaat kan het geding succesvol zijn omdat 'diverse regels uit de statuten van 50Plus zijn overtreden', zegt hij tegen de Telegraaf.

Ook over het voorzitterschap wordt flink gesteggeld in de partij. Geestelijk vader Jan Nagel aast opnieuw op de leidinggevende functie, maar veel 50Plussers proberen te voorkomen dat hij opnieuw de macht grijpt. Volgens de Telegraaf gaat de opgestapte vicevoorzitter Marion Schobre voorop in de strijd tegen Nagel. Ze zou hebben geprobeerd samen met de provinciehoofden een blok tegen hem te vormen. Schobre ontkent dat echter in diezelfde krant.

Nagel erkent dat hij tegenstanders heeft, maar benadrukt vooral de steun die hij ervaart van leden. Hij meent de beste papieren te hebben voor het voorzitterschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden