Update

Interne mail topman Deutsche Bank stelt personeel en financiële markt gerust

Topman John Cryan van de Deutsche Bank. Beeld AP
Topman John Cryan van de Deutsche Bank.Beeld AP

"Onze fundamenten zijn goed. We lopen veel minder risico dan een paar jaar geleden. We zitten goed bij kas. We hebben 215 miljard euro ter beschikking: een extreem confortabele buffer." Met zinnen als deze probeerde John Cryan, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank gisteren personeel én de financiële markten gerust te stellen.

Of de circa honderdduizend personeelsleden van Europa's grootste zakenbank wat geruster zijn geworden, is niet bekend. Maar Cryans verklaring had wel effect op beleggers.

Direct na opening van de beurs van Frankfurt daalde het aandeel Deutsche Bank gisteren met ruim 8 procent en kostte een aandeel even minder dan tien euro - tegen 26 euro een jaar geleden en meer dan honderd euro in het pre-crisisjaar 2007. Toen Cryan zijn boodschap de wereld in zond, veerde de koers op. Dat gold ook voor de koersen van andere Europese banken, waaronder ING en ABN Amro.

De koersdaling was een gevolg van het bericht dat tien hedgefondsen minder zaken gaan doen met Deutsche Bank. Beleggers vatten die stap op als een soort motie van wantrouwen tegen de bank. Blijkbaar, zo redeneerden zij, heerst er bij die fondsen de vrees dat Deutsche Bank niet safe is.

Die vrees is er al langer en werd gevoed door een boete van 12,5 miljard euro die de bank onlangs kreeg van de Amerikaanse justitie vanwege gesjoemel met hypotheken. Of Deutsche dat bedrag moet overmaken is nog ongewis - vermoedelijk komt het tot een schikking waarbij de bank er wat genadiger vanaf komt.

Maar er dreigen meer boetes - vanwege andere onverkwikkelijke zaken - en die komen Duitslands grootste bank slecht uit nu overheden en toezichthouders juist eisen dat banken hun financiële buffers versterken. Ze moeten, ook in tijden van acute crisis, overeind blijven.

Lehman-debacle?
Is Deutsche Bank zo solide? Nee, de Amerikaanse tak van Deutsche is dat niet, oordeelde het stelsel van Amerikaanse centrale banken in juni. Het kan en moet beter bij Deutsche Bank, oordeelde de Europese Bankenautoreit in juli. Maar Cryan ziet dat anders: "In geen twintig jaar is de balans van Deutsche Bank zo solide geweest als nu."

Daar is dus niet iedereen van overtuigd. Of de bank, met een balanstotaal van 1600 miljard euro, omvalt, lijkt vooralsnog niet waarschijnlijk. Een variant op het Lehman-debacle, de Amerikaanse zakenbank die in 2008 omviel en zo de financiële crisis inleidde, lijkt niet in het verschiet te liggen.

Groter is de kans dat de bank op zoek moet naar extra kapitaal om zijn buffers aan te vullen. Daar zijn mogelijkheden voor. Verkoop van bedrijfsonderdelen is een eerste optie. Daar is Deutsche al mee bezig.

Kostenbesparing is een tweede optie en ook daar werkt de bank aan. Duizenden medewerkers verliezen hun baan. Bij aandeelhouders aankloppen om extra geld is een derde optie, maar geen eenvoudige. Nu de beurskoers zo laag is, zou Deutsche een grote hoeveelheid nieuwe aandelen moeten uitgeven om aan een fors geldbedrag te kopen. Voor de huidige aandeelhouders betekent dat een financiële aderlating.

En steun van de overheid? Tja, dat kan eigenlijk niet. Na de crisis van 2008 is het uitgangspunt dat de belastingbetaler niet moet opdraaien voor banken met financiële problemen. Dat risico ligt vooral bij de aandeelhouders, dan bij de obligatiehouders en daarna bij de spaarders met meer dan een ton op de bank. Deutsche wil van overheidssteun niets weten en bondskanselier Merkel zegt dat ook niet te willen.

Merkel kan moeilijk iets anders beweren. Maar wat zal ze doen als de enorme bank, leverancier van ingewikkelde, onoverzichtelijke financiële producten, echt in nood komt? Als die andere banken in de wereld meetrekt - niemand die precies weet hoe een (dreigende val) van Deutsche zal uitpakken voor andere grote banken. Kan zo'n joekel van een bank dan zomaar failliet gaan? Of is die domweg te groot om dat te laten gebeuren?

Dijsselbloem wil overleg
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil internationaal overleg over extreem hoge Amerikaanse boetes voor Europese banken. Hij zei dat vrijdag in verband met een dreigende Amerikaanse miljardenboete voor de belangrijke Duitse bank Deutsche Bank.

Die boete kan een serieus probleem vormen, aldus de bewindsman. De Amerikaanse boetes kunnen zo hoog uitvallen dat het voor banken heel moeilijk wordt zichzelf te versterken. Het maakt het herstel van de Europese banken na de kredietcrisis heel moeilijk, vreest Dijsselbloem.

Het bedrag van veertien miljard dollar dat Amerikaanse autoriteiten aan Deutsche Bank als schikkingsvoorstel voorlegden zou buitenproportioneel en echt schadelijk zijn, zegt Dijsselbloem. Daar is als bank bijna niet tegen op te boksen, omdat de bank dan tegen hogere kosten nieuw kapitaal moet aantrekken. Het bedreigt de financiële stabiliteit, aldus de minister.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden