Interne kritiek op Samsom

Wiardi Beckmanstichting: Stop met politiek van versobering

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

De directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, Monika Sie Dhian Ho heeft zware kritiek op het regeerakkoord dat haar partijgenoot Diederik Samsom sloot met de VVD. "We moeten stoppen met die politiek van versobering", vindt Sie. Ook de komende ingrepen in de WW wijst Sie af, zo lang mensen niet beter worden toegerust voor een herstart op de arbeidsmarkt.

De Wiardi Beckmanstichting presenteert vandaag in Amsterdam de resultaten van een omvangrijk onderzoekspoject naar de actualiteit van kernwaarden van de sociaal-democratie. Het rapport wordt in ontvangst genomen door partijvoorzitter Hans Spekman. Ook partijleider Samsom zal spreken.

De conclusie van het onderzoek is volgens Sie, die leiding gaf aan het project, dat het beleid om de verzorgingsstaat betaalbaar te houden door de economische groei via een liberaal beleid hoog te houden, zijn grenzen bereikt heeft. Het is volgens haar tijd het liberalisme, dat in veel politieke partijen, ook in de PvdA en in de Europese Unie, de boventoon voert, vaarwel te zeggen.

De aloude, beschermende verzorgingsstaat komt daarmee niet terug. Dat kan volgens Sie ook niet. Arrangementen moeten niet gericht zijn op bescherming, maar mensen toerusten een antwoord klaar te hebben als de omstandigheden in hun leven veranderen. Sie denkt dat in de zorg bijvoorbeeld de onmiddellijke omgeving van ouderen kunnen inspringen als zij zorg gaan nodig hebben. "De overheid moet echter wel de voorwaarden scheppen om dat ook die omgeving mogelijk te maken."

In het rapport wordt de politiek verweten zich van de noden van mensen te hebben vervreemd. Mede daardoor beperken steeds meer mensen zich tot hun eigen, kleine wereld en raakt de burger ook van de politiek vervreemd.

DE VERDIEPING 4|5

Ontwaak, verworpenen en flexwerkers

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden