Interne conflicten splijten organisatie achter Wikileaks

reykjavik, amsterdam – „Julian Assange is een goede vriend van me”, benadrukt Birgitta Jónsdóttir. Maar echt boteren doet het niet meer tussen de oprichter van Wikileaks en het linkse IJslandse parlementslid, tot voor kort kennelijk nog hoog geplaatst in de top van de schimmige klokkenluiderssite. Toen de 39-jarige Australiër Assange in augustus in Zweden beschuldigd werd van aanranding en verkrachting, was zij de eerste om er publiekelijk op aan te dringen dat hij zijn plek in het voetlicht tijdelijk aan een ander zou afstaan; in elk geval tot zijn naam gezuiverd is. En überhaupt zouden er volgens haar meer mensen namens de organisatie moeten spreken dan Assange alleen.

Het gist binnen de gelederen van Wikileaks. Hoe groter de impact van de door de site gepubliceerde onthullingen, des te intenser lijkt de interne strijd. Zeker twaalf medewerkers zouden sinds de publicatie van de ruim 77.000 Afghanistandocumenten in juli zijn vertrokken – waaronder vijf kernleden.

De conflicten draaien deels om Assange, die zich in toenemende mate dictatoriaal, excentriek en wispelturig zou opstellen. Zo zou hij bij de Afghanistandocumenten in zijn eentje hebben besloten niet de namen van de plaatselijke Navo-informanten te verwijderen, waardoor hij hun levens in gevaar bracht. Dat kwam de organisatie op scherpe kritiek te staan.

Daarnaast is er sprake van een richtingenstrijd. Volgens de Duitse Daniel Domscheit-Berg, die onder de naam Daniel Schmitt tot zijn vertrek in september als Wikileakswoordvoerder de bekendste man na Assange was, is de oorspronkelijke missie van de organisatie aan het verwateren nu de Australiër zich louter nog richt op spectaculaire onthullingen als die over Afghanistan en, dit weekeinde, Irak. Kleinere exposés, zoals voorheen berichten uit Sarah Palins e-mail en de ledenlijst van een Britse neonazipartij, komen nauwelijks nog aan bod.

De Duitser staat daarin niet alleen. In de Britse en de Amerikaanse pers wordt Assange door veelal anonieme dissidenten in toenemende mate verweten een vendetta tegen de Verenigde Staten te voeren. Dat het nu al weken onmogelijk is om documenten te uploaden naar de site, is volgens hen het directe gevolg van de ruzie tussen de oprichter en enkele van de kernleden.

Tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN wees Assange alle berichten over interne conflicten ferm van de hand. Volgens hem zouden een paar marginale figuren binnen Wikileaks verhalen verspreiden nadat hun diensten niet langer waren gewenst. „Mijn taak is als bliksemafleider te dienen en de aanvallen tegen de organisatie op te vangen”, stelde hij. Maar toen de interviewster bleef doorvragen, rukte hij het microfoontje uit zijn revers en beende weg.

Birgitta Jónsdóttir meent dat Assange door zijn eigenzinnige optreden geen ruimte laat voor een echte organisatie. Toch, zegt ze, blijft ze Wikileaks steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden