Interne brieven: Vaticaan vergeven van corruptie

Paus Benedictus XVI begroet rechters, als markering van het juridisch jaar, vorige week.Beeld reuters

Het Vaticaan is een broeinest van corruptie en vriendjespolitiek, beweert althans een voormalige topfiguur. Een Italiaans televisieprogramma deed een aantal onthullingen op basis van interne brieven van een aartsbisschop, die tegen zijn zin zou zijn overgeplaatst nadat hij had geklaagd over corruptie.

Het programma 'De Onaanraakbaren' liet gisteravond de brieven zien, waarin aartsbisschop Carlo Maria Vigano, voormalig ondergouverneur van het Vaticaan, over de corruptie schrijft. Hij stuurde deze naar zijn superieuren, waaronder paus Benedictus. Het Vaticaan publiceerde vandaag een verklaring waarin het de journalistieke methodes van het programma hekelt, maar wel de echtheid van de brieven bevestigt. Het Vaticaan zegt het te betreuren dat de interne brieven zijn uitgelekt.

Vigano, die nu ambassadeur voor het Vaticaan is in Washington, schrijft in een van de brieven over een ontdekking die hij deed in 2009, toen hij gouverneur werd. Hij stuitte op een web van corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek bij het toekennen van contracten aan bedrijven die diensten verlenen voor het Vaticaan. In een andere brief vertelt Vigano de paus zelf over de lastercampagne die tegen hem gestart werd. De gouverneur had drastische stappen ondernomen om het Vaticaan geld te besparen door procedures te vereenvoudigen en dat konden diverse hogere figuren binnen het Vaticaan niet waarderen.

In weer een andere brief zegt Vigano dat hij ontdekt heeft dat het management van de investeringsmaatschappij van Vaticaanstad twee fondsen liet beheren door een comité van Italiaanse bankiers. Hier over meldt hij: 'die kwamen meer op voor hun eigenbelang dan voor dat van ons'. Volgens Vigano kostte dat het Vaticaan ongeveer 2 miljoen euro.

En zo gaat hij nog even door. Volgens Vigano is een van de reacties op zijn brieven de uitgekiende lastercampagne tegen hem geweest, die breed werd uitgemeten in de media. Met als gevolg dat hij werd overgeplaatst naar Washington.

Het Vaticaan zegt vandaag verder in de verklaring dat het bewind dat vandaag aan het roer staat een voortzetting is van 'de correcte en transparante manier van werken van meneer Vigano'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden