Ondersteuning

Internationals van Oranje doneren voor amateurvoetbal

Oranje-captain Virgil van Dijk deelt handtekeningen uit aan jeugdige fans. “Je moet nooit vergeten waar je vandaan komt”, zegt Van Dijk.  Beeld BSR Agency
Oranje-captain Virgil van Dijk deelt handtekeningen uit aan jeugdige fans. “Je moet nooit vergeten waar je vandaan komt”, zegt Van Dijk.Beeld BSR Agency

Topvoetballers dragen bij aan een steunfonds van 11 miljoen euro voor verenigingen en profclubs in acute financiële problemen.

Om voetbalclubs in financiële nood snel tegemoet te kunnen komen, heeft de KNVB samen met de spelers en speelsters van (Jong) Oranje en sponsor ING een steunfonds in het leven geroepen. Daar zit 11 miljoen euro in. Het geld zal grofweg voor de ene helft gaan naar profclubs en voor de andere helft naar amateurverenigingen die in deze coronacrisis acuut geld nodig hebben om te overleven.

De Oranje-internationals vonden dat ze ook de portemonnee moesten trekken, omdat ze volgens aanvoerder Virgil van Dijk nooit zullen vergeten waar ze ooit zijn begonnen. In zijn geval is dat WDS’19 uit Breda. “Juist nu heeft het amateurvoetbal een steuntje in de rug nodig. Wij zijn blij dat we in deze moeilijke tijd iets terug kunnen doen. Zodat ook de voetballers van nu een mooie toekomst hebben", liet Van Dijk maandag weten.

Onlangs kondigde sportkoepel NOC-NSF al aan een stroppenpot van zo’n 5 miljoen euro voor andere sporten te creëren. Die moet dienen als financieel vangnet voor bonden en verenigingen die hun continuïteit in gevaar zien komen. De datum waarin dit fonds wordt opgesteld moet nog worden gekozen.

Geen vetpot

Het moet vooral een aanvulling zijn op de overheidsregelingen waar sportorganisaties nu ook een beroep op kunnen doen. Ook sportclubs kunnen eenmalig 4000 euro uitgekeerd krijgen bij fors inkomstenverlies. De regeling waarbij de overheid 90 procent van het salaris van werknemers overneemt, is ook opgesteld voor sportclubs. Evgyeni Levchenko, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, wil in dit verband graag het beeld corrigeren dat alle profvoetballers veel geld verdienen. “In de Keuken Kampioen Divisie verdient volgens onze gegevens de helft van de spelers minder dan 25.000 euro bruto per jaar.”

De profclubs vergaderen dinsdag weer over wat er met het restant van hun competities moet gebeuren. Vorige week zette de KNVB al een streep door het amateurseizoen. Met veel financiële problemen bij de drieduizend verenigingen als gevolg. In diverse andere sporten is de competitie overigens nog niet definitief afgeblazen. Maar ook die clubs zien de kosten doorlopen terwijl er geen (kantine-)inkomsten meer zijn.

Leden kunnen in elk geval helpen door niet de al betaalde contributie terug te gaan vragen, zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. “Het consumentenrecht schrijft voor dat je in principe geld terug zou kunnen krijgen als niet geleverd wordt wat je afgesproken hebt. Maar dat is puur juridisch. Ik hoop dat mensen coulant zullen zijn voor hun club die het nu zo moeilijk heeft, en solidair zijn met al die vrijwilligers die proberen in hun vrije tijd hun vereniging overeind te houden.”

Olfers hoopt op dezelfde coulance bij de seizoenskaarthouders van 38 profclubs die mogelijk een deel van de thuiswedstrijden moeten missen. “Dit is een heel bijzondere situatie van overmacht voor de clubs.”

Mogelijk financiële compensatie voor supporters

Onder meer Ajax, PSV en FC Groningen hebben niettemin aangegeven na te willen denken over financiële compensatie als er niet meer wordt gespeeld, of alleen nog zonder publiek. “Ik denk niet dat geld terugvragen bij veel supporters nu hoge prioriteit heeft”, zegt Matthijs Keuning, voorzitter van het Supporterscollectief Nederland. “De meesten zullen hun club nu ook willen steunen. Het lijkt me wel terecht als er later wel gekeken wordt naar een of andere korting.”

Ook de KNVB gaat zich coulant opstellen richting betaald voetbal, als onderdeel van het nieuwe steunpakket. Voor clubs met een lening bij de bond is de aflossingsverplichting een half jaar opgeschort. De KNVB gaat zelf bijdrages aan de clubs versneld uitbetalen.

Lees ook:

Sportkoepel NOC-NSF stelt stroppenpot van 5 miljoen in voor acute nood clubs en bonden

Koepel NOC-NSF stelde onlangs 5 miljoen euro beschikbaar uit eigen middelen om de acute nood bij bonden en verenigingen te lenigen. Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg licht toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden