Internationale top lacht om over Brann gestruikeld PSV

EINDHOVEN - De Champions League, daar gebeurt het. Om dat voetbalpodium te bereiken, is PSV opnieuw bereid vele miljoenen guldens te investeren. Maar leg dat eens uit wanneer je in het Europa Cup-toernooi voor bekerwinnaars zojuist door de nummer vier van Noorwegen bent uitgeschakeld.

Voor PSV was het gisteravond de zwartste dag uit de Europa Cup-geschiedenis. Uitgeschakeld worden door een ploeg die in de net geëindigde Noorse competitie vierde is geworden, die dit seizoen met 10-0 (!) van het in Noorwegen onaantastbare Rosenborg Trondheim verloor - dat komt heel hard aan. Daar lacht de internationale top om. Dat begrijpt die internationale top ook totaal niet. Want PSV, dat was toch het prachtige team, dat vorig seizoen Barcelona overklaste en toen slechts door domme pech struikelde ? Maar Noorse semi-profs, jongens die in meerderheid hun studie voorrang geven, daar weet coach Dick Advocaat al zo lang geen raad mee. Als bondscoach begeleidde hij Oranje bij een nederlaag (2-1) en twee remises (0-0 en 1-1) tegen Noorwegen. En ook tegen Brann Bergen kon hij geen winnende ploeg feliciteren. Na de nog gelukkig uitgevallen 2-1 nederlaag van twee weken geleden, werd het gisteravond eerst 0-2, alvorens de Noren de 2-2 als hun mooiste voetbaltriomf vierden. Pas in het laatste kwartier wankelde Brann Bergen. Het hangen-en-wurgen-voetbal van PSV resulteerde toen in goals van Eijkelkamp en Zenden, maar welbeschouwd was de plaatsing voor de kwartfinale amper in gevaar voor Brann.

Advocaat zag achteraf de uitschakeling hoofdzakelijk in het licht der gemiste kansen. “Qua voetbal en qua aantal kansen was het goed, maar er zijn van die dagen dat alles tegen zit. We hebben 85 minuten balbezit gehad, maar als acht open kansen worden gemist, kan dit gebeuren. Niemand had dit natuurlijk verwacht, we moeten kijken hoe sterk we zijn om hier uit te komen. Het is voor heel PSV een grote tegenslag.”

Gecontroleerd aanvallen, dat was het parool voor PSV. De blik was structureel voorwaarts gericht, maar achterin, zo was iedereen op het hart gedrukt, mocht er geen muisje door komen. Het was bij voorbaat een zware opdracht, want het massaal terug plooiende Brann had in Flo en Mjelde twee balvaste jongens voorin, die in de counter beslist gevreesd mochten worden. In Bergen hadden zij hun kwaliteiten al nadrukkelijk laten zien. Aan Stam en Valckx gisteren de taak het tweetal spitsen onschadelijk te maken. Al na tien minuten was er echter de eerste waarschuwing. Het was meteen levensgevaarlijk. Op basis van zijn prima techniek draaide Flo zich vrij. De door diverse Engelse clubs begeerde en ook bij PSV op het wensenlijstje voorkomende spits legde het balletje behendig terug op Johansson. De open kans was echter niet besteed aan de speler die een half minuutje eerder de gele kaart had gekregen van de vaak pietluttig leidende Fransman Leduc.

Tien minuten voor de rust gebeurde dan wel waar PSV vooraf zo bang voor was geweest. Eijkelkamp leed balverlies, Stam gleed uit, Flo trok voor, waarna de door Vampeta niet afdoende gedekte Hasund het ongekende succes in de korte hoek vond: 0-1. Het was een mokerslag voor PSV, dat eerder via Vink, Nilis en Cocu goede kansen had laten liggen en na de zware tegenvaller tot aan de rust het herstel niet meer vond. Nilis en Eijkelkamp kwamen nauwelijks los van Eftevaag en Helland, Zenden lag meestal bij Brendesaether aan de ketting en hetzelfde gold voor Vink in zijn tweestrijd met Morten Pedersen. Cocu was de man achter de spitsen, maar hij werd voortdurend door Johansson voor de voeten gelopen en vond net zo min als Jonk het gat. De zaak zat meestal potdicht, ook al omdat de opbouw van achteruit door de backs Vampeta en Numan te wensen over liet.

Wat kon het nog worden met een wedstrijd waarin Brann geen moment de indruk wekte de zaken conditioneel niet aan te kunnen? De defensie was massaal bemand, er was geen PSV'er die ook maar een centimeter ruimte kreeg. PSV begreep waarschijnlijk in de rust al dat het aan een nagenoeg onmogelijke opdracht bezig was. De druk op de goal van Kristinsson was er steeds, maar de scherpte voor de goal ontbrak bij anders zo trefzekere spelers als Nilis, Jonk en Cocu. Van Eijkelkamp mocht op dit vlak bij voorbaat niet het meeste worden verwacht. Hij is een prima aanspeelpunt, maar zelf scoren is al zijn voetballeven lang het grote probleem.

Kort na de rust tekende het drama zich af voor PSV. Vink blunderde eerst op een manier, die aan de fout van Degryse in Bergen deed denken. In Bergen profiteerde Mjelde van dat domme balverlies, nu was de open kans aan dezelfde speler niet besteed. Twee minuten verder was het wel gebeurd met PSV. Flo liep op kracht Valckx weg. De klasserijke spits liet met een schuiver feitelijk het doek vallen voor PSV.

Dat het in het resterende half uur nog een kwartier duurde alvorens PSV via Eijkelkamp de aansluitingstreffer maakte, zei veel over het gebrek aan stootkracht. Toen Zenden weer vijf minuutjes later met een droge knal de gelijkmaker produceerde, ging het stadion nog één keer achter PSV staan. Buiten een schot op de lat van Nilis (toen het nog 1-2 stond) en scrimmages met meestal Eijkelkamp in de hoofdrol, was er echter niets meer te halen voor de ontgoochelde thuisclub. Gelet op de bezetting van het altijd al zwakste bekertoernooi was PSV een hete favoriet voor deze Cup. Maar bij de laatste acht zit dus Brann Bergen, de ploeg die in Europees verband eerder nooit na de jaarwisseling mocht mee doen en op de magere prestatielijst onder meer eliminaties door FC Twente en NEC heeft staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden