Internationale scholen prijzig

Internationaal onderwijs is in Nederland een stuk duurder dan gewoon onderwijs en het wordt grotendeels betaald door de ouders. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar waren er in ons land achttien particuliere scholen voor internationaal onderwijs en 21 Nederlandse scholen met een internationale afdeling. Bijna 12.500 leerlingen gingen naar een internationale school in het primair en voortgezet onderwijs.

Voor het primair onderwijs bedroeg de ouderbijdrage in 2008 gemiddeld bijna 12.000 euro en voor voortgezet onderwijs bijna 14.500 euro. Bij gewone scholen neemt voornamelijk de overheid de kosten voor haar rekening.

Enkele internationale scholen ontvangen subsidie van buitenlandse overheden en houden de tarieven voor ouders daardoor lager. Scholen zonder overheidssteun vragen soms meer dan 20.000 euro per leerling per jaar. Buitenlandse werknemers krijgen wel vaak een vergoeding van hun werkgever voor de ouderbijdrage.

Internationale scholen zijn toch al duur omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de huisvesting, de klassen kleiner zijn, het vervoer van leerlingen door de scholen geregeld wordt en sommige scholen veel faciliteiten voor sport en cultuur hebben. Ook het personeel is duurder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden