Internationale opinie

Tony Blair even bekwaam en listig als Harry Houdini

Tony Blair heeft het gevaar van Saddam Hoessein overdreven, maar hij heeft het Britse parlement en de bevolking niet misleid, heeft Lord Butler met zijn mede-onderzoekers vastgesteld in zijn rapport over de oorlog in Irak. Met dit milde oordeel heeft Robin Butler het vooroordeel bevestigd dat veel sceptici binnen en buiten Whitehall van hem hebben: de ideale (top) ambtenaar, die zijn ministerpresidentiële baas per definitie niet afvalt. Zelfs niet als hij al is gepensioneerd. Blair had alle reden om opgewekt en ontspannen te zijn na de presentatie van het Butler-rapport, stelt Simon Hoggart in The Guardian vast.

,,Had hij voor de Spaanse inquisitie gestaan, dan had ie verklaard dat er geen duidelijk bewijs was van godslastering en dat hij zeker geen godslastering had beoogd. De jongens met de zwarte leren kappen hadden hem weer van het rad gehaald en hem een lekkere droge sherry aangeboden. Harry Houdini was zo'n fantastische boeienkoning dat zelfs zijn vrienden, zoals Arthur Conan Doyle, meenden dat hij hulp van boven kreeg. Maar Houdini was een groot vakman, die listig als een slang was en die kleine metalen lopertjes op zijn lijf verborgen hield. Tony Blair past dezelfde tactiek toe en het heeft weer eens briljant gewerkt.”

Groepsdenken is regel in Amerikaanse samenleving

'Groepsdenken' was het voornaamste verwijt aan het adres van de CIA, dat de Amerikaanse Senaat vorige week maakte in háár rapport over Irak. Iedereen binnen de inlichtingendiensten schikte zich naar de algemeen aanvaarde opinie, niemand liep uit de pas of stelde vragen. Groepsdenken klinkt als kinky seks, aldus Barbara Ehrenreich in de New York Times, maar het is net zo Amerikaans geworden als mishandeling van gevangenen. ,,Er is tegenwoordig niets meer dat niet aan 'de groep' wordt afgemeten. Onze door de test gedomineerde scholen belonen het juiste antwoord, niet de lastige vraag. Onze bedrijfscultuur zweert bij het individualisme, maar het is de teamspeler met zijn ijzeren glimlach die werknemer van de maand wordt. In onze politieke cultuur kun je niet harder worden afgestraft dan met de vaststelling dat je 'uit de maat met het Amerikaanse volk' loopt. Mondje dicht, is de boodschap, en gewoon doorwerken. We eren de klokkenluiders niet, we beschimpen en bestraffen ze. Dit land is niet opgebouwd door meelopers, maar het loopt wel gevaar erdoor te worden vernietigd.”

Ron Reagan schendt vaders graf met stamcelspeech

Ronald Reagan junior zal eind deze maand tot groot genoegen van de Amerikaanse Democraten hun partijconventie in Boston toespreken. En in de geest zal ook zijn aan Alzheimer overleden vader in de grote zaal van het Fleet Center zijn, want junior gaat een pleidooi houden voor stamcelonderzoek. Dat onderzoek wordt door de partijgenoot van de oud-president, George Bush, flink beperkt vanwege de link met abortus. Richard Cohen zet in de Washington Post vraagtekens bij dat optreden.

,,Ik prijs Ron Reagan voor zijn vastbeslotenheid om het gevecht met Bush aan te gaan, maar hij gebruikt wel de naam van zijn vader voor zijn eigen doeleinden. Want we weten niet hoe president Reagan dacht over stamcelonderzoek. Hij was geen denker en misschien zou hij wel aan de kant van Bush hebben gestaan. Ron Reagan is geen Democraat, geen ethicus en geen medicus. Hij wil de Republikeinen en Bush dwarszitten en suggereert dat hij de toestemming van zijn vader heeft. Er is een term voor: grafschennis.”

Kolonisten blijven op eigen risico in Gazastrook

De Israëlische regering gaat spoedig de datum vaststellen, waarop het leger zich terugtrekt uit de Gazastrook en vanaf de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische kolonisten die dan nog in het gebied blijven doen dat op eigen verantwoordelijkheid, aldus Avraham Tal in Haarets.

,,Laat Israël de kolonisten in de steek? Hun lot is niet het enige dat op het spel staat. Het gaat om het lot van de hele staat. De kolonisten mogen niet verwachten dat de meerderheid van het volk haar lot aan het hunne verbindt. Ze mogen de pogingen om een ramp te voorkomen niet tegenhouden. Ja, ze kwamen naar hun nederzettingen onder aanmoediging van Israëlische regeringen. Maar die regering mag zijn standpunt herzien. Als ze alles heeft gedaan om de schok van verhuizing en hervestiging op te vangen heeft de regering haar plicht gedaan.”

Belgische werkgevers willen terecht van brugpensioen af

De naderende orkaan van de vergrijzing rammelt steeds luider aan de luiken van de Belgische welvaartsstaat. De Belgische werkgevers willen het brugpensioen, zeg maar de vervroegde uittreding, afschaffen. Arbeidsrechtgeleerde Marc de Vos heeft daar begrip voor. ,,Het reumatische evenwicht van het porseleinen sociaal overleg is verlaten voor een heldere visie en een gedurfde strategie. Na de aanzet van de overzijde is het wachten op een constructief wederplan van de vakorganisaties. Zij moeten hun blik uit de achteruitkijkspiegel vooruit richten. De trend om steeds later te beginnen werken, met een steeds kortere arbeidsduur en een steeds vroegere pensionering, heeft zijn eindpunt bereikt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden