Internationale druk op Syrië wordt opgevoerd

Veroordeling door VN-Mensenrechtenraad; Verenigde Staten en Europese Unie breiden sancties uit

De internationale druk op Syrië is gisteren opgevoerd door zowel een veroordeling door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties als sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie. De VN-Mensenrechtenraad in Genève besloot ook tot een onderzoek naar de dood van de inmiddels honderden demonstranten.

De Verenigde Staten voegden twee familieleden van de Syrische president Assad toe aan hun reeds bestaande lijst van ongeveer twintig Syriërs van wie de tegoeden in de VS bevroren zijn en met wie de VS geen zaken meer willen doen. De Verenigde Staten besloten al in 2004, onder het presidentschap van George W. Bush, maatregelen te nemen tegen Syrische hooggeplaatsten. Assad zelf zat daar toen niet bij en wordt ook nu door de VS nog met rust gelaten. Dat is om Assad de kans te geven de eer aan zichzelf te houden door alsnog hervormingen te introduceren of af te treden.

De ambassadeurs van de 27 EU-landen in Brussel besloten gisteren tijdens een speciale Syrië-vergadering om tegoeden te bevriezen van leden van Assads regime. Maar Assad of zijn familieleden staan niet op de lijst. De EU-landen besloten ook de wapenexport naar Syrië te stoppen. Verder worden de hulpgelden voor Syrië opgeschort. Voor de periode 2011 tot 2013 was 130 miljoen euro uitgetrokken voor de versterking van burgerorganisaties en het uitvoeren van economische hervormingen. Dat bedrag is zo'n dertig procent hoger dan het hulpbedrag dat voor de vorige driejaarlijkse periode was toegekend. Een teken dat de EU Syrië sindskort goedgezind was.

Met deze sancties lijkt de relatie weer ijzig te worden. Een samenwerkingsakkoord tussen de EU en Syrië, dat na jaren van onderhandelen in 2004 klaar was, moest tot 2009 wachten voordat de EU-landen het ondertekenden. Bezwaren kwamen er nadien onder meer van Nederland. Dat wilde, net als ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, een clausule over het gebruik van chemische wapens. Later wilde Nederland garanties over de verbetering van de mensenrechten. Uiteindelijk werd besloten dat een aparte tekst aan het verdrag geniet zou worden met de aantekening dat het associatieverdrag mogelijk opgeschort kon worden als de democratische situatie in Syrië zou verslechteren. Dat beviel Assad niet. Ondertekening door Syrië is uitgebleven. ,

Vanwege het ontbreken van zo'n associatieovereenkomst heeft Syrië niet kunnen profiteren van allerlei handelsvoordelen die samenhangen met het Europese Nabuurschapbeleid. Andere landen in de regio, zoals Egypte en Marokko, deden wel mee met dit programma. Het werd in 2004 ontwikkeld om de welvaart en het democratisch gehalte in de buurlanden van de EU te verbeteren. Via dat nabuurschapprogramma valt op Syrië, zoals bij sommige buurlanden, dus geen druk uit te oefenen. Maar er zitten nog wel andere mogelijkheden in het vat.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wilden bijvoorbeeld ook het geld blokkeren dat Syrië aan kredieten heeft bij de Europese Investeringsbank. Dat is ongeveer 1,3 miljard euro. Dat standpunt haalde het niet. Evenmin als er nu gekeken wordt naar de EU-gelden die Syrië krijgt voor de opvang van Iraakse vluchtelingen in Syrië.

In New York kwam gisteren de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen om over Syrië te praten. Vanwege het tijdsverschil was bij het sluiten van deze krant nog niet bekend of hier iets is besloten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden