Internationale druk op Maduro neemt toe na onrust aan de grens

Venezolanen proberen een blokkade op de grens met Colombia weg te werken. Konvooien met hulpgoederen werden dit weekend tegengehouden door troepen van president Nicolas Maduro, waarna protesten uitbraken.  Beeld AP
Venezolanen proberen een blokkade op de grens met Colombia weg te werken. Konvooien met hulpgoederen werden dit weekend tegengehouden door troepen van president Nicolas Maduro, waarna protesten uitbraken.Beeld AP

De Verenigde Staten, Brazilië en Colombia gaan de druk op Venezuela aanzienlijk opvoeren. De aanleiding zijn de gewelddadigheden bij de Venezolaanse grens met Brazilië en Colombia, waarvandaan Amerika en de oppositie proberen goederen het land binnen te krijgen. Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo zijn ‘de dagen’ van de Venezolaanse president Maduro ‘geteld’.

Zaterdag kwamen twee mensen om het leven bij ongeregeldheden bij de grens. De Venezolaanse oppositie probeerde hulpgoederen, bestaande uit onder meer voedsel en medicijnen, vanuit de buurlanden naar Venezuela te brengen. Maar de konvooien werden geblokkeerd door Venezolaanse regeringstroepen. Die vuurden traangasgranaten af op de oppositiedemonstranten, en later ook kogels. Daarbij zou onder meer een 14-jarige jongen zijn omgekomen. Ook zouden er zo’n 300 gewonden zijn gevallen.

De hulpgoederen die Venezuela wel bereikten, werden vervolgens in brand gestoken. Volgens de oppositie door regeringsaanhangers; volgens de regering door ‘gedrogeerde demonstranten’.

De zelfbenoemde interim-president Juan Guaido weigert nog langer Venezolanen op te roepen om hun leven te riskeren. Hij lijkt nu zijn hoop te hebben gevestigd op een scheur binnen de Venezolaanse krijgsmacht. Hij riep Venezolaanse militairen op om niet meer te gehoorzamen aan de ‘sadist’ Maduro, die ‘het tegenhouden van humanitaire hulp viert’. Maar zijn oproep haalde weinig uit. Er zouden naar verluidt zo’n honderd militairen zijn overgelopen naar de oppositie, maar die waren vooral van lagere rang. Het grootste gedeelte van de Venezolaanse krijgsmacht blijft trouw aan de regering, waaronder vrijwel de hele legertop.

Belegering

De Venezolaanse minister van informatie, Jorge Rodriguez, beschouwt de mislukte poging om de hulpgoederen naar Venezuela te krijgen als een symbolische nederlaag voor de oppositie en haar buitenlandse bondgenoten. Hij noemde Guaido een ‘marionet en een gebruikte condoom’. Guaido heeft de steun van meer dan 50 landen, vooral in het Westen en in Latijns-Amerika.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is ondertussen onderweg naar de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hij zal vandaag bij een vergadering van de Lima Groep, een koepelorganisatie van veertien landen op het Amerikaanse continent die zich officieel gezamenlijk inzetten om de crisis in Venezuela te beëindigen, met Guaido praten. De oppositieleider roept de internationale gemeenschap op om ‘alle opties’ te overwegen om Maduro weg te krijgen.

De Amerikanen zouden bij de top van maandag ‘concrete stappen’ en ‘duidelijke acties’ aankondigen, vertelde een Amerikaanse regeringsfunctionaris aan persbureau Reuters. Eerder op de dag zei buitenlandminister Pompeo al dat de VS ‘andere routes’ zal bestuderen om alsnog voedsel Venezuela binnen te krijgen. Ook zei hij dat er ‘meer sancties’ aan zitten te komen.

De Colombiaanse president Ivan Duque verwierp de ‘barbarij en het geweld’ bij de grens met Venezuela en zei dat hij zich bij de top wil inzetten om ‘de diplomatieke belegering van de dictatuur in Venezuela te versterken.’ Het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken wil dat meer landen in de wereld Guaido erkennen als de leider van Venezuela.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, roept juist alle landen op tot kalmte en ‘geweld tegen iedere prijs te voorkomen’. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten en voormalig president van Chili, Michelle Bachelet, haalde daarbij vooral uit naar Maduro. “De Venezolaanse regering moet haar strijdkrachten weerhouden van het gebruik van excessief geweld tegen ongewapende demonstranten en gewone burgers.”

Lees ook:

Spanningen in verdeeld Venezuela eisen minstens twee doden

Zeker twee mensen, onder wie een 14-jarige jongen, zijn zaterdag in de Venezolaanse grensplaats Santa Elena de Uairén om het leven gekomen tijdens botsingen met veiligheidstroepen. Dat heeft een arts van het plaatselijke ziekenhuis dichtbij de grens met Brazilië gezegd.

Hoe Amerika de Venezolaanse oppositie klaarstoomde voor de macht

De VS werken al bijna twee decennia aan ‘regime change’ in Venezuela. Ook oppositieleider Juan Guaidó komt voort uit de door Amerikanen gefinancierde studentenbeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden