'Internationale druk leidde tot actie tegen Angels'

(Novum) - De grootscheepse politieactie waarbij zondagnacht 45 Hells Angels werden aangehouden, is totstandgekomen onder internationale druk. Buitenlandse korpsen vonden de Nederlandse politie zo laks, dat ze meenden dat agenten en leden van de motorclub onder één hoedje speelden. Dat zegt de Canadese Hells Angels-deskundige William Marsden zaterdag in dagblad Trouw.

Marsden schreef over de internationale motorclub de bestseller 'The Road to hell'. Volgend jaar verschijnt van zijn hand 'Angels of death', waarin het wereldwijde criminele netwerk van de Hells Angels wordt beschreven. Voor dit boek voerde hij vele gesprekken met politie- en justitiemedewerkers in Europa.

De schrijver vindt het 'slappe' optreden van de Nederlandse politie onbegrijpelijk. Deze houding maakte het volgens hem mogelijk dat Amsterdam uitgroeide tot het Europese hoofdkwartier van de Hells Angels. "De Nederlandse politie heeft een reputatie dat ze weinig meewerkt met andere korpsen en dat ze niet scheutig is met het delen van informatie", zegt Marsden. Scandinavische politie-officieren vertelden hem dat ze dachten dat de Hells Angels de Nederlandse collega's gecorrumpeerd hadden. "Onder meer omdat ze met hen gezien waren op feestjes en bij voetbalwedstrijden."

De Nederlandse politie kwam volgens Marsden pas in actie na alarmerende internationale geluiden en ernstige incidenten. In de Scandinavische landen heerste wrevel over de lakse houding in Nederland, zegt hij. Doordat de Amsterdamse afdeling ongemoeid bleef, kon de oorlog tussen verschillende motorbendes in de Scandinavische landen met drugsgeld worden gevoed. Daar dachten politiemensen dat het criminele geweld de Nederlanders niets kon schelen als het niet in hun 'achtertuin' plaatsvond.

Bij invallen op diverse plaatsen in Nederland werden zondagnacht 45 leden van de motorclub aangehouden. Achttien van hen zitten nog vast. Veertien leden die donderdag werden vrijgelaten, zijn nog wel verdachte. De Hells Angels worden onder meer verdacht van afpersing, bedreiging en geweldpleging. Daarnaast wordt de club in verband gebracht met handel in wapens en drugs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden