Internationale djihad bereikt Libanon

In havenstad Tripoli neemt steun voor IS toe: soennieten willen zich aansluiten bij de strijd tegen Assad

FERNANDE VAN TETS

Al-Kaida en Islamitische Staat (IS) rukken in hoog tempo op richting de Middellandse Zee. Na Syrië en Irak is het nu de beurt aan Libanon. In de overwegend soennitische stad Tripoli, de tweede stad van het land, probeerden djihadisten de afgelopen dagen een nieuwe uitvalsbasis op te zetten. Met snel ingrijpen kon het Libanese leger voorkomen dat de stad in handen viel van de djihadisten. De vraag is alleen: voor hoelang?

Na dagen van hevige strijd is de stad weer in handen van het leger. Voor deze overwinning betaalde het een hoge prijs: 42 mensen kwamen om, onder wie 22 opstandelingen en acht militairen. Er werden daarnaast meer dan 160 strijders gearresteerd.

Het gevaar van de djihadisten is daarmee nog niet geweken. Al-Noesra, de Syrische tak van Al-Kaida, geniet steun van veel Libanese soennieten. Zij voelen zich achtergesteld op hun sjiitische en christelijke landgenoten en beschuldigen het leger van discriminatie. Veel soennieten willen zich aansluiten bij hun Syrische broeders in de djihad tegen president Assad, maar worden tegengehouden door het leger. Tegelijkertijd mogen hun sjiitische medeburgers van de Hezbollah-beweging wel ongehinderd de grens oversteken om voor president Assad te vechten.

"Hezbollah vermoordt mensen, zelfs soldaten. Waarom worden zij niet in de gevangenis gegooid?", zegt zelfverklaard Al-Kaida-aanhanger Aboe Ahmed (50) uit Tripoli. Hij beticht de autoriteiten van discriminatie. "Het leger is niet eerlijk."

De 24-jarige soenniet Ali uit Tripoli is eveneens kwaad op de autoriteiten. "Wij zijn allemaal Al-Noesra, we zijn allemaal IS", verklaart hij. Hij vindt dat soennieten het recht hebben om met rust te worden gelaten door het leger, net als de sjiieten. Hij refereert aan de afspraak tussen het leger en Hezbollah, waarin de laatste volledige zeggenschap heeft over de sjiitische gebieden. Ali en zijn vrienden eisen dat ook voor hun eigen wijk. Ze besloten vorige week om het leger met geweld buiten de deur te houden. "Het gaat om het principe."

De Libanese regering maakt zich al langer zorgen om de sluimerende woede onder de soennieten. Om een opstand te voorkomen presenteerde de regering in april een nieuw veiligheidsplan, waarin staat dat het leger er alles aan moet doen om discriminatie tegen te gaan. Daarnaast beloofde Beiroet banen te creëren in de soennitische gebieden.

In de Tripolitaanse wijk Bab el-Tabbaneh, waar het leger deze week huishield, merken ze daar nog weinig van. De inwoners zijn er arm, en meer dan driekwart van de bevolking leeft van drie euro per dag.

De haat jegens het leger is de afgelopen dagen alleen maar gegroeid, zo ook onder de gewone burgers. "Kijk, dit is het werk van het Libanese leger", gebaart de in het zwart gehulde Oem Mohammed naar de winkels in puin achter haar. De oude markt is zwaar getroffen tijdens het militaire offensief van de afgelopen dagen. "Waarom vallen ze het economische hart van de stad aan?"

Zolang de ongelijkheid bestaat, zowel op het gebied van veiligheid als op economisch vlak, kunnen Al-Noesra en IS op steun blijven rekenen. En daarmee is het wachten op de volgende confrontatie.

undefined

Ronselaar voor IS

Bijna nergens in Libanon wordt de Syrische burgeroorlog zo nauwlettend in de gaten gehouden als in de havenstad Tripoli. Toen het conflict in het buurland oplaaide gingen voor- en tegenstanders van de Syrische president Assad met elkaar in Tripoli op de vuist. Het komt geregeld tot geweldsuitbarstingen in de stad - vaak met doden - maar meestal betreft het lokale milities.

De laatste geweldsuitbarsting was van een andere orde: professionele djihadisten namen het dit keer op tegen het Libanese leger.

De directe aanleiding van de geweldsuitbarsting was de arrestatie van Ahmed Mikati, die volgens het Libanese leger een ronselaar is voor IS. Hij was van plan om een djihadistische basis in Noord-Libanon te vestigen, zo stelt het leger.

Aanhangers van Al-Noesra en IS namen het op voor Mikati en vielen een dag na zijn arrestatie een legerpatrouille aan op de oude markt van Tripoli. Het leger zwoer de aanval te zullen vergelden en door te vechten totdat alle terroristen waren uitgeschakeld.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden