Internationale afspraken voor megawindparken op zee

Het Prinses Amalia Windpark ter hoogte van IJmuiden is nu een van de grootste windmolenparken in de Noordzee. Beeld anp
Het Prinses Amalia Windpark ter hoogte van IJmuiden is nu een van de grootste windmolenparken in de Noordzee.Beeld anp

Nederland wil samen met acht andere landen grootschalige windmolenparken op zee aanleggen. De landen zijn ook van plan nationale regels voor subsidies, vergunningen en netbeheer op elkaar gaan afstemmen.

Vandaag tekenen ministers van de negen landen in Luxemburg een samenwerkingsovereenkomst. Het gaat naast Nederland en Luxemburg, om Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen.

Door gezamenlijk parken aan te leggen worden de kosten gedrukt, denkt minister van economische zaken Henk Kamp. Zo kunnen landen één elektriciteitskabel naar het vaste land delen, in plaats dat ieder land een eigen kabel aanlegt. Ook zouden energietekorten onderling makkelijker kunnen worden opgelost.

De komende jaren bouwt Nederland vijf grote windparken op zee. De eerste twee grote komen voor de kust van Zeeland Die parken moeten het aandeel hernieuwbare energie tot zestien procent laten stijgen in 2023.

Minder CO2-uitstoot
Volgens Kamp is er nog ruimte zat om meer windparken te bouwen. "We kijken nu samen met andere landen welke plannen we verder kunnen maken richting 2050. We verwachten dat het aandeel windenergie in Europa op deze manier substantieel verder zal groeien."

De parken moeten een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot in 2050. De Europese Unie heeft afgesproken dat de uitstoot tegen die tijd met 80-95 procent naar beneden moet ten opzichte van 1990.

Greenpeace steunt de ambities van minister Kamp, maar volgens de milieuorganisatie horen daarbij wel concrete doelen voor schone energie in het algemeen en wind op zee in het bijzonder. "Daar ontbreekt het Nederland nu aan, wat investeringsonzekerheid geeft", aldus een woordvoerder van Greenpeace.

De bouw van windparken op land levert vaak protest op. Bijvoorbeeld in de Drentse veenkoloniën schreeft Trouw-redacteur Joop Bouma onlangs. Vijftig molens van tweehonderd meter hoog doorsnijden daar straks de horizon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden