Internationale afschuw voor Soedan na doodstraf christen

De rooms-katholieke St. Matteus-kathedraal in de buurt van de Soedanese hoofdstad Khartoum. Beeld afp
De rooms-katholieke St. Matteus-kathedraal in de buurt van de Soedanese hoofdstad Khartoum.Beeld afp

Ruim twee decennia gold de Soedanese doodstraf op afvalligheid alleen op papier. Nu lijkt daar verandering in te komen, en wel met een bijzonder schrijnend geval. Meriam Yahia Ibrahim Ishag (27) zet onbedoeld de draconische godsdienstwetten van haar land op de kaart.

Een rechtbank veroordeelde de acht maanden zwangere Ishag vorige week ter dood, omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. De vrouw werd naar eigen zeggen vanaf haar zesde levensjaar - na het vertrek van haar vader - christelijk opgevoed door haar moeder. Formeel stond ze geregistreerd als moslim. Zelfs in de rechtszaal weigerde ze haar christelijke geloof af te zweren. De rechter zag daarin een daad van afvalligheid.

Dat ze in 2012 is getrouwd met een christelijke man, moet ze bekopen met 100 zweepslagen. De strenge Soedanese interpretatie van de islamitische shariacode schrijft voor dat moslimvrouwen niet kunnen trouwen met andersgelovige mannen en dat zo'n relatie neerkomt op overspel. Op één punt was de rechter overigens genadig: ze wordt pas gedood na haar bevalling.

Het komt vaker voor dat Soedanese afvalligen zich in de rechtszaal moeten verdedigen. Maar tot een daadwerkelijke doodstraf was het sinds de instelling van de wet in 1991 nog niet gekomen. De meeste bekeerlingen keerden in de rechtszaal op hun schreden terug.

Amnesty International noemde zaak vorige week 'weerzinwekkend' en een 'flagrante schending van het internationaal humanitair recht'. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde Kamervragen aan minister Timmermans.

VN: laat haar direct vrij
Inmiddels hebben ook de Verenigde Naties zich in de discussie gemengd. Mensenrechtenexperts van de VN noemen de straf in een verklaring 'schandelijk' en roepen Soedan op het oordeel terug te draaien. 'Ze moet direct worden vrijgelaten', citeert AFP uit hun verklaring.

'Als de doodstraf al moet worden opgelegd, dan alleen bij de zwaarste misdrijven. Het opleggen en uitvoeren van de doodstraf bij zwangere vrouwen en jonge moeders is intrinsiek gruwelijk en druist in tegen het absolute verbod op marteling en andere gruwelijke, inhumane behandelingen.'

De VN wil dat de islamistische Soedanese regering alle discriminatoire wetten schrapt en zich sterk maakt om de onderwerping en mishandeling van vrouwen te stoppen. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als de regering weigert, want de VN heeft er geen consequenties aan verbonden.

'Andere rechters moeten ook akkoord zijn'
Overigens is voor Ishag alle hoop nog niet verloren. Een woordvoerder van de Soedanese regering meldde vrijdag dat hogere rechtbanken zich ook over de zaak moeten uitspreken. Ishags advocaat liet eerder al weten dat hij in beroep gaat.

Volgens de regering is haar situatie anders dan veel media deden geloven: haar moeder is wel een moslim en haar opvoeding was wel degelijk islamitisch. Ishags broer zou haar al enkele jaren geleden hebben aangeklaagd, maar een veroordeling was onmogelijk omdat ze lange tijd werd vermist. Haar advocaat bevestigt inmiddels tegenover CNN dat haar moeder moslim is. Of dat enig verschil maakt, is afwachten.

null Beeld CNN
Beeld CNN
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden