Internationaal Strafhof onderzoekt misdaden Russisch-Georgische oorlog

De hoofdingang van het nieuwe onderkomen van het Internationaal Strafhof. Beeld anp
De hoofdingang van het nieuwe onderkomen van het Internationaal Strafhof.Beeld anp

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gaat op eigen initiatief onderzoek doen naar gruwelen die zouden zijn gepleegd in de korte oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008. Het ICC wil kijken of er misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zijn gepleegd tussen 1 juli en 10 oktober 2008 in de Georgische regio Zuid-Ossetië. Dit heeft het hof vandaag bekendgemaakt.

De omstreden regio was feitelijk onder controle van Rusland. Nadat Georgië Zuid-Ossetië in de zomer van 2008 had aangevallen, ontbrandde een vijfdaagse oorlog met Rusland die zeer nadelig uitviel voor Georgië.

Rusland heeft na deze oorlog Zuid-Ossetië en de West-Georgische streek Abchazië als onafhankelijk erkend. Veel etnische Georgiërs zijn er verdreven en de aanklagers van het ICC menen dat dit systematisch gebeurde, met behulp van het verwoesten van huizen en verdrijven van de bewoners. Ze willen ook aanvallen op burgers en op een voornamelijk Russische vredesmacht in Zuid-Ossetië onderzoeken.

Onder de burgerslachtoffers van de oorlog was de Nederlandse cameraman Stan Storimans. Hij werd in augustus 2008 bij een Russische beschieting van het Georgische Gori samen met een aantal Georgische burgers gedood. Moedwillige aanvallen op burgers vallen onder de oorlogsmisdaden die het ICC wil onderzoeken.

Het nieuwe onderzoek is vooral bijzonder omdat het niet zoals de andere zaken van het hof in Afrika speelt en Rusland erbij betrokken is. Sinds het ICC in 2002 aan het werk ging heeft het er naar schatting meer dan 1 miljard euro doorheen gejaagd en heeft het zich vrijwel uitsluitend met Afrika beziggehouden. Daar zijn slechts twee veroordelingen uit voortgevloeid.

In grote delen van Afrika wordt het ICC inmiddels als partijdige politieke instelling gezien en niet meer als laatste redmiddel om recht te doen. Daar was het oorspronkelijk wel voor bedoeld: een hof dat zeer ernstige zaken oppakt die de lokale justitie niet kan of wil behandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden