Internationaal protest tegen voorgenomen executie in Singapore

(Novum/AP) - Australië overweegt Singapore voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen wegens de voorgenomen executie van de Australische drugssmokkelaar Nguyen Tuong Van. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer maandag gezegd. Eerder sloot de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties zich al aan bij het protest tegen de voorgenomen voltrekking van de doodstraf op 2 december. Zaterdag uitte ook Amnesty International al kritiek op de Singaporaanse strafmaatregel.

De 25-jarige Nguyen werd in 2002 op de internationale luchthaven Changi in Singapore gesnapt met 365 gram heroïne op zijn lichaam en in zijn bagage. Hij was van Cambodja onderweg naar Australië. In Singapore staat op het bezit van meer dan 15 gram heroïne de doodstraf, die daar door ophanging wordt voltrokken.

Downer zei maandag overigens dat het voorstel om Singapore voor het Internationaal Gerechtshof te dagen weinig kans van slagen heeft. Singapore erkent het hof namelijk niet en het is ook maar de vraag of het hof de zaak-Nguyen in behandeling zou nemen. Sancties op het gebied van de handelsbetrekkingen zijn voor Downer naar eigen zeggen geen optie, maar premier John Howard heeft al wel aangegeven dat de zaak in Australië niet ongemerkt voorbij zal gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden