Internationaal Hof onderzoekt Servische genocide op Kroaten

amsterdam – Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag gaat zich buigen over de vraag of Servië begin jaren negentig genocide heeft gepleegd in Kroatië. Het Hof heeft zich gisteren – nipt – ontvankelijk verklaard: tien rechters meenden dat het Hof ontvankelijk was, zeven vonden van niet. Wanneer het proces gaat beginnen is ongewis, maar dat het jaren gaat duren is wel zeker.

Nadat Kroatië zich in 1991 onafhankelijk had verklaard, riepen de Kroatische Serviërs, gesteund door Servië, een Servische entiteit uit. Kroaten werden verdreven. In de klacht, uit 1999, beschuldigt Kroatië Servië van ’een vorm van genocide’ waardoor ’Kroatische burgers in groten getale werden gedeporteerd, gedood, gemarteld of gedetineerd’.

Servië vond dat het Hof, onderdeel van de Verenigde Naties, zich niet-ontvankelijk moest verklaren omdat Servië ten tijde van de gruwelen geen lid was van de VN. Maar het Hof stelt dat Belgrado zijn jurisdictie wel heeft erkend, door in 1999 tien landen voor het Hof te dagen wegens de Navo-bombardementen op Servië.

Kroatië eist schadevergoeding. Succes is allerminst verzekerd. Vorig jaar verwierp het Hof een Bosnische klacht dat Servië verantwoordelijk was voor genocide in Bosnië, met name in Srebrenica. Wel achtte het Hof bewezen dát daar genocide plaatsvond, en dat Servië te weinig deed om dat te voorkomen. Die omstreden uitspraak onderstreepte dat de verantwoordelijkheid voor genocide juridisch moeilijk te bewijzen is.

Servië overweegt nu als tegenzet Kroatië voor het Hof te slepen wegens het etnisch zuiveren van Serviërs, bij het tegenoffensief dat in 1995 leidde tot de val van de Servische entiteit in Kroatië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden