Internationaal evenement / Aandacht voor de democratie

Veertig omroepen uit de hele wereld besteden de komende week aandacht aan democratie, in de hoop dat dit tot wereldwijde discussie leidt.

Niet alleen ’Nova’ en ’Zembla’ maar ook ’Z@PP’ en ’That's the Question’ gaan volgende week over democratie. En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland. In totaal besteden meer dan veertig omroepen uit de hele wereld – waaronder BBC, ZDF en en het pan-Arabische Al Arabia – volgende week aandacht aan de Week van de Democratie. Samen hebben ze een geschat bereik van meer dan 300 miljoen kijkers.

Het idee voor dit internationale evenement kwam drie jaar geleden van onder andere de BBC en Arte. De initiatiefnemers ergerden zich aan het veelvuldige misbruik van het woord democratie. „Wat betekent het eigenlijk? Is het te definiëren, te meten of te beschermen? Wat betekent het voor mensen die niet in staat zijn om erover te praten? En voor mensen die er niet in geloven?” Ze gaven tien documentairemakers de opdracht om een film over democratie te maken. Het resultaat is de komende week in de hele wereld te zien. De omroepen hopen dat dit tot een wereldwijde discussie leidt.

De Nederlandse publieke omroep begint morgen al met de themaweek, zowel op tv als op de radio en op internet. Onder meer ’Netwerk’, het ’NOS Jeugdjournaal’, ’Andere Tijden’ en ’Koefnoen’ doen mee. Op www.wijzijndebaas.nl is de hele programmering te zien.

Kamerleden Samira Bouchibti (PvdA) en Ed Anker (CU) en burgemeesters Peter Rehwinkel (Naarden) en Koos Janssen (Zeist) nemen het volgende week tegen elkaar op in kennisquiz ’That’s the Question’. Presentator Bert van Leeuwen: „Ik vind het heel leuk dat we juist met dit programma en onze doelgroep hier aan mee kunnen doen. En allicht dat onze kijkers ’s avonds even blijven hangen als ze zien dat andere programma's ook over democratie gaan.”

Een aantal programma’s is speciaal voor de Week van de Democratie geproduceerd. Zo wordt op woensdag 10 oktober ’Het nieuwe volkslied’ uitgezonden. Kijkers kunnen stemmen op een van de zeven nieuwe liedjes, die onder meer door Frans Bauer, The Opposites en Liesbeth List zijn gezongen. Volgende week vrijdag kunnen kijkers via internet vragen aanmelden die minister-president Balkenende vervolgens in ’Vraag het de MP’ zal beantwoorden.

Vrijwel alle Nederlandse omroepen werken mee aan de Week van de Democratie. Jeroen Wassenberg, woordvoerder voor de Publieke Omroep, noemt het bijzonder dat dit kan. „Een paar jaar geleden was een dergelijke samenwerking nog ondenkbaar. Het is echt verrassend goed gegaan. Dit kan de start zijn voor meer initiatieven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden