Internationaal crisisberaad: gemeenschappelijk front nodig tegen Boko Haram

De Franse president Francois Hollande schudt de hand van zijn Nigeriaanse collega Muhammadu Buhari tijdens een gezamenlijke persconferentie over het crisisberaad.Beeld epa

Om succes te hebben in de strijd tegen Boko Haram is een gemeenschappelijk front nodig. Dat is de belangrijkste conclusie van het internationale crisisberaad dat vandaag is gehouden in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Vooral op het gebied van informatie-uitwisseling, opleiding en uitrusting valt veel te verbeteren.

De Franse president François Hollande, die daarvoor steun beloofde, benadrukte dat er weliswaar vooruitgang is geboekt, maar dat de islamistische terreurorganisatie nog altijd de grootste bedreiging is in de regio. De positieve resultaten tot dusver zijn volgens hem te danken aan solidariteit en samenwerking.

Groot-Brittannië zegde Nigeria al voor de bijeenkomst 40 miljoen pond (51 miljoen euro) toe voor het uitschakelen van extremistische organisaties. Met dat bedrag kan de komende jaren een legertje van ongeveer duizend man worden gefinancierd.

Behalve in Nigeria zijn groeperingen als Boko Haram, die in Afrika een islamitische staat nastreeft, ook actief in Niger, Tsjaad, Kameroen, Senegal en Togo. Vertegenwoordigers uit die landen woonden de top, voorgezeten door de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, bij. Ook de EU en de VS hadden een afgevaardigde gestuurd.

Volgens Buhari controleert Boko Haram niet langer regeringsgebied in het noordoosten van het land. Wederopbouw en hulp aan de gevluchten verdienen nu aandacht. De radicale en nietsontziende groepering hield in de streek een bloedige veldtocht en bedreigde tevens de buurlanden. Sinds 2009 kostte dat zeker 14.000 onschuldigen het leven. Naar schatting 2,7 miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden