Intern politierapport Keulen: 'Agenten stonden machteloos'

De politie arresteert een man tijdens de chaotische Oudejaarsnacht in Keulen. Beeld EPA
De politie arresteert een man tijdens de chaotische Oudejaarsnacht in Keulen.Beeld EPA

De politieagenten die tijdens Oudejaarsnacht dienst deden bij het treinstation in Keulen konden de 'chaotische en schandelijke' situatie op het plein niet meer de baas. Dat staat in een intern politierapport waar Der Spiegel de hand op wist te leggen.

bewerkt door redactie

Uit het rapport duikt het beeld op van een onderbemande en onvoldoende uitgeruste groep politiemensen, die compleet verrast werd door het massale geweld en de situatie niet meer de baas kon. Er waren te weinig extra politiemensen oproepbaar, waardoor de aanwezige politie 'tamelijk snel aan de maximale capaciteit zat', stelt het rapport.

Het interne verslag dateert volgens het gerenommeerde Duitse weekblad van maandag 4 januari. De auteur is een niet met naam genoemde leidinggevende binnen het Keulse politieapparaat.

De massa trok zich volgens de rapporteur niets aan van de politie in het Keulse treinstation en het plein ervoor. Volgens het verslag troffen de politieagenten veel geschokte en huilende passanten aan, in het bijzonder vrouwen en meisjes. Zij meldden 'vechtpartijen, diefstallen, en aanranding van vrouwen, etcetera', aldus het rapport. Als daders werden steeds 'mannelijke migrantengroepen' genoemd.

Na het massale geweld in Keulen tijdens de Oudejaarsnacht, heeft de politie de bewaking van het station opgevoerd. Ongeveer een kwart van de inmiddels 121 aangiftes die zijn gedaan over de handtastelijkheden en berovingen gaan over aanrandingen. Er zijn twee gevallen van verkrachting aangegeven, zei een politiewoordvoerder vandaag. Beeld EPA
Na het massale geweld in Keulen tijdens de Oudejaarsnacht, heeft de politie de bewaking van het station opgevoerd. Ongeveer een kwart van de inmiddels 121 aangiftes die zijn gedaan over de handtastelijkheden en berovingen gaan over aanrandingen. Er zijn twee gevallen van verkrachting aangegeven, zei een politiewoordvoerder vandaag.Beeld EPA

Spitsroeden lopen
'Voor vrouwen, of ze nou in gezelschap waren of niet, die door de massa van dronken mannen moesten was het spitsroeden lopen in de ergste zin, het was met geen pen te beschrijven', aldus het interne politierapport, dat de politie-inzet beschrijft tussen kwart voor tien op Oudejaarsavond tot half acht op Nieuwjaarsochtend.

In het rapport staan ook ooggetuigenverslagen van aanwezige politiemensen, die onder meer vertellen dat de massa kringen vormde om de agenten heen, zodat zij de mensen die om hulp riepen niet meer konden bereiken. Ook zagen zij hoe slachtoffers die aangifte wilden doen, werden bedreigd. Een politieman hoorde een in de massa bij het station aanwezige man zeggen: 'Ik ben Syriër, jullie moeten mij vriendelijk behandelen. Mevrouw Merkel heeft mij uitgenodigd'.

Achterhalen daders onmogelijk
Het achterhalen van de daders van de aanrandingen bleek volgens het rapport 'helaas niet meer mogelijk', omdat de situatie daarvoor te massaal en onbeheersbaar was.

'De ingezette politiemensen konden niet alle gebeurtenissen, het geweld en de misdaden meester worden, daarvoor waren het er eenvoudigweg te veel tegelijkertijd', schrijft de hoge politieambtenaar, die verder meldt dat de agenten 'gefrustreerd waren doordat ze soms niet in staat waren om aangiften op te nemen'.

Volgens de rapporteur liep de situatie op een bepaald moment dermate uit de hand dat de politie rekening begon te houden met ernstig gewonden of zelfs doden. Daarop werd rond half twaalf besloten het plein te ontruimen, maar daarbij werden politiemensen 'beschoten met vuurwerk en bekogeld met flessen'.

De ontruiming had niet het gewenste effect. Ook daarna kwam het nog meermalen tot fysiek geweld tussen personen en groepen, diefstallen en roof op meerdere plaatsen tegelijk', schrijft de rapporteur, die de situatie 'chaotisch en schandelijk' noemt. De leidinggevende stelt het 'in 29 dienstjaren nog niet te hebben meegemaakt', dat politiemensen zo respectloos werden behandeld.

Volgens het interne politierapport werden politiemensen tijdens Oudejaarsnacht in Keulen onder meer bestookt met vuurwerk en bekogeld met flessen. Beeld EPA
Volgens het interne politierapport werden politiemensen tijdens Oudejaarsnacht in Keulen onder meer bestookt met vuurwerk en bekogeld met flessen.Beeld EPA

Politie: Nu zestien verdachten

Er zijn in Keulen inmiddels 121 aangiftes gedaan van handtastelijkheden en berovingen rond Nieuwjaar. Ongeveer een kwart daarvan gaat over aanrandingen. Er zijn twee gevallen van verkrachting aangegeven, liet een politiewoordvoerder vandaag weten.

De politie heeft naar eigen zeggen tot dusverre zestien verdachten op het oog. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het seksueel mishandelen en het beroven van vrouwen op het treinstation van de stad. Talrijke groepjes jonge mannen belaagden, betastten of beroofden rond de jaarwisseling vrouwen in en voor het station. De politie meldde al eerder dat de groepjes van Noord-Afrikaanse of Arabische komaf waren.

De woordvoerder zei dat de Keulse politie voorlopig geen mededelingen meer wil doen over de zaak. De politie bespreekt die nu met het ministerie van binnenlandse zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het parlement van de deelstaat buigt zich er komende maandag over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden