Intern debat CDA-aanhang komt op straat te liggen

De website christendemocraat.nl Beeld
De website christendemocraat.nl

"Het is bedoeld om het CDA verder te helpen. Tegelijk zijn we wel degelijk verontruste leden", zegt Paul Schenderling (23).

Teun Lagas

Hij is één van de initiatiefnemers achter de nieuwe discussiesite, waar CDA'ers in alle openbaarheid kunnen gaan debatteren over de toekomst van de partij.

Interne discussies waarbij iedereen van buiten de partij kan meekijken zijn gewoonlijk lastig voor politieke partijen. Zeker bij het traditioneel gesloten CDA.

Volgens Schenderling en het groepje initiatiefnemers achter het deze week gelanceerde christendemocraat.nl is het echter hoog tijd voor dit gedurfde project.

De verontruste groep CDA'ers hoopt dat op het nieuwe internetdiscussieplatform alle flanken binnen de partij zich gaan roeren. Ook niet-leden die sympathiseren met de christendemocratie.

Dat is te zien bij de aftrap: de conservatieve niet-CDA'er Bart Jan Spruyt roert zich er. Maar ook Wouter Beekers, het CDA-lid dat vorig jaar de vergeefse actie leidde tegen coalitiesamenwerking met gedoogpartij PVV.

Beekers ziet nog steeds geen heil in deze coalitie: "Ik zie het populistische angstsentiment gedijen. En ik constateer dat mijn partij in deze regeringscoalitie nauwelijks een eigen inbreng heeft en zichzelf snel overbodig aan het maken is."

De voor iedereen te openen discussiesite is een vervolg op het Slangenburgberaad, waar weliswaar zeshonderd CDA'ers via een besloten internetsysteem met elkaar debatteerden, maar dat in diezelfde beslotenheid dreigde weg te kwijnen.

Risico van deze nieuwe openbare permanente vergadering, zonder regie van het partijbestuur en de Haagse politieke top, is dat die leidt tot meer, zichtbare, gespletenheid in het CDA. In een periode waarin er geen duidelijke partijleider is en waarin de peilingen nog geen electoraal herstel laten zien.

Toch durven de initiatiefnemers het aan. Schenderling: "De tijd dringt. We moeten snel handelen om de indruk weg te nemen dat het CDA achterhaald is. We moeten laten zien dat het CDA nog relevant is."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden