Interim PKN (2)

Er is veel ophef over het salaris van de interim-directeur van het Landelijk Dienstencentrum van de PKN. Men struikelt vooral over de kosten: 1000 euro per dag. Dit zou extravagant zijn. Meer dan de minister-president. Kerkleden zijn verdrietig. Predikanten schrijven brieven en voeren actie. Het begrip 'marktconform' is voor een organisatie als deze kennelijk vloeken in de kerk. Maar is dit salaris werkelijk marktconform?

Oegstgeest Jan Marten de Vries kerkmusicus (zelfstandig en in loondienst)

De cijfers wijzen niet op buitensporigheid, integendeel. De meeste reacties gaan af op cijfers, zonder de precieze invulling te weten. Uit ervaring weet ik dat men vaak niet het verschil ziet tussen (eigen) brutoloon en het bijbehorende totaal van bedrijfsmatige kosten. De totale kosten laten zich goed vergelijken met die van het inhuren van een loodgieter of een garagebedrijf. Dan gaat het bij erkende bedrijven niet zelden om 60 euro per uur excl. btw. Een dag een loodgieter inhuren kost dus 8 maal 60 euro plus 19 procent btw: 571,20 euro. Daar komen reiskosten bij. Ik ken de woon-werkafstand niet, noch het reisgedrag in die functie, maar 100 euro per dag 'voorrijkosten' lijkt mij reëel. Dat brengt het totaal op 671,20 euro. Daarvoor heb je dan een goede, degelijke loodgieter. Een ervaren manager kost de PKN in dit geval 1000 euro, slechts 49 procent meer. Als daarin niet het kantoor en de eventuele secretaresse zijn begrepen, dan blijkt de 'top'-manager ineens minder te verdienen dan de loodgieter.

En een vergelijking met een vergelijkbare functie in zwaarte: een niet al te dure advocaat rekent 150 euro per uur plus 5 procent kantoorkosten, excl. btw. Dat komt voor de opdrachtgever per dag neer op 1500 euro. Tel daar de genoemde reiskosten bij, dan kost deze advocaat 1600 euro.

Naar mijn mening had een bedrag van 1500 euro per dag dus ook reëel en passend binnen de kerkelijke organisatie kunnen zijn. Soms reageren mensen erg snel, zonder te weten wat zij zelf eigenlijk kosten voor een organisatie. Dat is jammer. Het trekt mogelijk goede bedoelingen in twijfel en kan mensen persoonlijk beschadigen. Maar vooral treft het de 'eigen' organisatie, die zo in diskrediet wordt gebracht; en dat kan niet op basis van deze cijfers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden