Interessante oefeninterland

Het Nederlands team had afgelopen weekend een oefeninterland op het programma staan tegen België en Bulgarije. Op zaterdag werd 'tussendoor' het Henk Schippers-toernooi gespeeld.

Een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe het EK-team (Muller-De Wijs, Jansma-Verhees, Bakkeren-Bertens) en Drijver-Schollaardt en Brink-Van Prooijen ervoor staan. Van Bulgarije werd nipt verloren, van België werd – dankzij een grote overwinning in de laatste zitting – nipt gewonnen. Het kan een indicatie zijn dat het Europese topbridge steeds dichter naar elkaar toegroeit. In dat geval zou het EK in Malmö wel eens heel spannend kunnen worden. Een beetje jammer is dat het EK bridge tegelijk gespeeld wordt met het EK-voetbal, dus als u het bridge wilt volgen, moet u het vooral van de gespecialiseerde media hebben.

Een mooi staaltje verdedigingskunst produceerden Brink-Van Prooijen op dit spel (zie diagram 1). West Noord Oost Zuid Van Brink ProoijeBrink kwam uit met JV, genomen door de leider met de aas. De leider speelde nu K9 na, klein, klein en vlot gedoken door Van Prooijen, je moet het lef maar hebben! De leider sneed nogmaals in schoppen, waarna 3SA kansloos drie down ging. Als noord direct KV genomen had, kan het contract nog steeds down, overigens. De leider moet de teruggespeelde harten dan duiken voor zuid, die dan ruiten moet switchen, geen opgelegd pandoer.

Jansma-Verhees zijn weer wat beter in vorm dan aan het begin van het seizoen. Op dit spel had Verhees een groot succes (zie diagram 2)

Na zijn 1I-volgbod probeerde Jansma steeds af te remmen, maar Verhees hield zijn voet op het gaspedaal, vandaar dat het eindcontract 3SA werd. Noord had met zijn doublet visioenen van grote jaartallen voor ogen, maar kwam van een koude kermis thuis. Zuid startte met harten voor boer en vrouw van de leider. Verhees speelde een kleine ruiten en zag het slechte zitsel. Hij nam met IA en speelde schoppen naar de tien voor de vrouw van zuid (noord had beter KB in kunnen leggen). Zuid kon niet veel anders dan schoppen naspelen voor boer en aas. Verhees ging eruit met schoppen voor noord, die harten naspeelde voor de heer van zuid, die weer harten retourneerde voor de aas van Verhees. Nu speelde Verhees zijn twee vrije schoppen uit. Hierop belandde noord in een stripsqueeze. Hij besloot een klaveren en ruiten weg te doen. Hierna speelde Verhees HA en dook een ruiten uit naar noord, waarna noord met IV10 naar de IHB van de dummy mocht spelen, 3SA gedoubleerd contract. Was zuid met een kleine klaveren uitgekomen, dan was Verhees misschien wel vier down gegaan!

Op het laatste spel (zie diagram 3) ontdekte Verhees in de post mortem dat hij de winnende speelwijze gemist had.

Verhees opende als oost 1J, zuid volgde 3H (zwak) en Jansma (west) sloot het bieden af met 4J. Zuid kwam uit met IV voor de aas van noord. In de hoop noord te misleiden, gooide Verhees de heer. Noord speelde toch I10 na, gedekt met de boer, getroefd door zuid. Schoppen beslechtte het pleit, één down.

Er is een prachtige speelwijze die altijd winnend is. Speel de eerste slag een kleine ruiten bij en als noord met I10 vervolgt, speel je weer een kleine ruiten!! Wat kan noord, aan slag met I10, nog doen?

Als hij met ruiten doorgaat, troef je in de dummy over, trek je de troeven en ontwikkel je een klaveren om de verliezende schoppen in de hand op weg te werken; als noord schoppen speelt, pak je met KA, trek je de troeven en gooi je op IHB de twee verliezende schoppen van de dummy weg. Zo gaat de schoppenverliezer altijd in rook op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden